Eva Itzel ved Södersjukhuset i Stockholm tester en ny teknikk som viser om en fødsel kommer til å bli vanskelig og langvarig.
Slipper smerte
Sykehuset tester utstyr som allerede etter de første riene kan vise om fødselen risikerer å avsluttes med keisersnitt, tang eller sugekopp. Da kan man like gjerne gjennomføre et tidlig keisersnitt.
Kvinnen slipper smerten, mens sykehuset sparer penger - fordi pleiebehovet minsker og fødestuen blir fortere ledig.
- I dag finnes ingen metode for å idenitifisere riesvake kvinner som kommer til å få en lang fødsel, men med dette utstyret kan vi gjøre det, sier overlege Eva Itzel til Ny Teknik.
Unngår utmattethet
Hennes forskning ligger til grunn for teknikken, som har søkt om patent, og som utvikles av Obstecare.
Metoden går ut på å måle andelen av melkesyre i fostervannet. Selv ved normale fødsler oppstår oksygenmangel i livmoren under en rie. Akkurat som andre muskler, danner livmoren da melkesyre, som transporteres bort når rien avtar.
Men hos hver femte kvinne forsvinner ikke melkesyren. Isteden øker andelen melkesyre, noe som igjen fører til at livmoren blir utmattet. Dermed blir riene nytteløse, fødselen drar ut i tid, og i verste fall blir barnet påvirket.
Fortsatt testing
Obstecares oppfinnelse er så langt testet med godt resultat under 75 fødsler ved Södersjukhuset. Nå skal studiet utvides til å omfatte over 1.000 pasienter ved flere svenske klinikker.
- Vi regner med å kunne begynne med salg av produktet til sommeren, sier Johan Itzel, som er direktør i Obstecare - og Eva Itzels mann.
Biokjemisk sensor
Oppfinnelsen består av en biokjemisk sensor som fuktes med fostervann, i tillegg til en analyseenhet som viser resultatet på en monitor.
Innkjøpsprisen for fødeklinikker som ønsker dette utstyret, ligger an til å bli rundt 100.000 svenske kroner per enhet. Sensoren på sin side kan bare brukes én gang, og det er salg av disse selskapet regner med å tjene penger på.