OLJE OG GASS

Tvangsarbeiderskandalen: Polen måtte stå skolerett foran hundrevis av FN-delegater

Måtte svare ILO om utstrakt bruk av nordkoreanere.

Crist-verftet i Gdynia var åsted for en brutal ulykke, der en nordkoreansk arbeider omkom da han sveiset på det norske skipet Polar Empress.
Crist-verftet i Gdynia var åsted for en brutal ulykke, der en nordkoreansk arbeider omkom da han sveiset på det norske skipet Polar Empress. Bilde: Lars Taraldsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
12. juni 2017 - 11:42

Onsdag 7. juni måtte den polske regjeringen stå skolerett foran flere hundre delegater fra 200 land da FNs arbeidsorganisasjon ILO (Internation Labor Organization) avholdt sin årlige konferanse i Genéve.

Årsaken er brudd på én av ILOs åtte viktigste konvensjoner: Konvensjon 29 om tvangsarbeid, som blir sett på som spesielt ille da det er en av kjernekonvensjonene.

Bakteppet er den utstrakte bruken av arbeidere fra Nord-Korea. Arbeiderne har ved en rekke anledninger blitt karakterisert som tvangsarbeidere. De skal ha begrenset bevegelsesfrihet, den reelle lønnsutbetalingen skal være elendig og arbeidsforholdene er tidvis ansett som farlig.

Bakgrunn: TU avslører: Norske selskap i europeisk slaveskandale

– En situasjon man ikke vil være i

Blant annet omkom en nordkoreansk arbeider da han – uten verneutstyr – sveiset på det norske superskipet Polar Empress.

Teknisk Ukeblad har tidligere avslørt at en rekke skip fra norske selskaper – deriblant Kleven og Ulstein – dukker opp i kontrakter mellom et statseid nordkoreansk selskap og arbeidsformidlerselskapet Armex i Polen.

Nå har altså Polen havnet på ILOs svarteliste – eller «land med dobbel fotnote», som det ifølge FN-sambandet heter.

I år var Polen ett av fem land med dobbel fotnote. De andre landene var Ukraina, El Salvador, Ecuador og Malaysia.

Selv om det er begrenset med sanksjonsmuligheter i ILO-systemet, anses det som svært lite hederlig å havne på denne listen. Først og fremst er det snakk om «naming and shaming».

– Å stå skolerett foran flere hundre delegater fra 200 land, det er en situasjon som medlemslandene ikke vil være i. Offentliggjøring av alvorlige brudd på reglene i arbeidslivet, på høyeste nivå i ILO, er ikke noe enkeltland vil være ved, skriver FN-sambandet på sine nettsider.

– Frykter hva som kan skje med familien

Det vises videre til Teknisk Ukeblads saker om tematikken, samt FN-sambandets egne anekdoter.

– Nord-Korea har i mange år sendt arbeidere til ulike land for å jobbe, tjene penger, og arbeiderne må sende lønna hjem til regimet. Sjøl beholder de svært lite av det som tjenes.

– Arbeiderne som sendes ut er typisk arbeidsfolk med familier hjemme, og som derfor ikke våger å hoppe av og la være å komme hjem av frykt for hva som kan skje med familiemedlemmene der hjemme, heter det.

LOs representant på ILO-møtet, Nina Mjøberg sa ifølge FN-sambandet følgende:

– Den polske regjeringen er bekymret for arbeidstakernes rettigheter når migrantarbeiderne er i Norge. Jeg håper den polske regjeringen vil ha samme bekymring overfor migrantarbeidere som oppholder seg i Polen.

Det var den polske fagbevegelsen Solidaritet som rapporterte tilfellene om tvangsarbeid til ILO.

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt hvordan polske myndigheter i møte med norske myndigheter har forklart seg i saken om de nordkoreanske arbeiderne.

– De får i alle fall gå fritt rundt i landsbyen de jobber i og får handle i butikken på egen hånd, argumenterte det polske utenriksdepartementet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.