STORTINGET

Sperringene rundt Stortinget oppheves – politiet sier det er trygt å ferdes i området

Politiet fjerner sperringene rundt Stortinget som ble iverksatt som tiltak i forbindelse med en bombetrussel onsdag formiddag. De har kontroll på en mistenkt.

Væpnet politi utenfor Stortinget
Væpnet politi utenfor Stortinget Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
3. apr. 2024 - 10:49

Det er fremdeles ikke kjent hvem som fremsatte trusselen, men politiet vurderer nå at det er trygt å ferdes i og rundt Stortinget i Oslo sentrum.

Tidligere på dagen sa innsatsleder Sven Bjelland i Oslo politidistrikt at politiet har mottatt to trusler mot Stortinget, som begge kom tirsdag kveld.

Ifølge politiet kan det se ut til at det er to forskjellige trusler og to forskjellige trusselutøvere. De vet hvem som har framsatt den ene trusselen, men vet ikke om det er samme person som har fremsatt den andre.

Bjelland sier politiet har kontroll på personen de vet framsatte en av truslene, men at denne personen ikke pågrepet.

– Vedkommende sto bak den ene trusselen som ble vurdert som minst alvorlig, sier han.

Bane Nor vet ikke når strekningen kan åpne igjen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning på Kristiansand stasjon.
Les også

Sørlandsbanen er stengt: Store skader på minst en kilometer etter avsporing

Ikke uvanlig

Bjelland understreker samtidig at det ikke er uvanlig at det kommer trusler mot Stortinget.

Politiet ikke har opplysninger om at det er fare for tredjepersoner.

Trusselsituasjonen førte til at alle inngangene til Stortinget ble stengt, kvartalet rundt bygget ble sperret, og det var tungt væpnet politi i området.

Ettersom politiet ikke kan si om bombetrusselen er reell, valgte de å iverksette tiltak for å beskytte nasjonalforsamlingen. Ingen personer fikk lov til å komme inn i eller forlate stortingsbygningen.

Statssekretær i Justisdepartementet Even Eriksen (Ap) sier det ikke ble avtalt konkrete tiltak under ministermøtet i Riga, men landene er enige om å samarbeide om å finne løsninger.
Les også

Norge avviser at det er inngått avtale om «dronemur» på grensene

«Ikke gå til Stortinget klokken 10»

Leder i Stortingets sikkerhetsseksjon Pål Munck sier til Aftenposten at trusselen ble snappet opp i et sosialt medium. En av truslene kom klokken 16.04 tirsdag på diskusjonsforumet 4chan, melder avisen.

«Noen av dere er greie. Ikke gå til Stortinget klokken 10 i morgen», skrev en anonym bruker.

Sikkerhetssjef ved Stortinget, Pål Munck, bekrefter at det var Stortinget som fanget opp meldingen fra 4chan, og at det var de som videresendte meldingen til politiet.

Under spørretimen

Meldingen om trusselen kom midt under Stortingets spørretime. Litt etter klokken 10.30 fikk publikum beskjed om å forlate salen, ifølge Dagbladet.

Stortingets spontanspørretime går ellers som normalt, og blir strømmet på Stortingets nettsider.

Blant deltakerne i spørretimen er justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og energiminister Terje Aasland (Ap).

– En trussel mot demokratiet

– Alle trusler er uakseptable. Men når det kommer en trussel mot Stortinget, er det en trussel mot demokratiet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Mehl sier at hun har tillit politiets håndtering av saken, og at det har gått som vanlig inne på Stortinget, hvor den ukentlige spørretimen er avholdt.

NTBs reporter på Stortinget beskrev stemningen på innsiden av bygget som normal mens tiltakene var iverksatt.

Det var stort politioppbud rundt Stortinget. <i>Foto:  Stian Lysberg Solum/NTB</i>
Det var stort politioppbud rundt Stortinget. Foto:  Stian Lysberg Solum/NTB

PST på saken

Også PST ble orientert om situasjonen.

– Vi jobber nå sammen med Oslo politidistrikt for å få avklart dette her, og vi bistår politiet ved behov, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

Det ble sendt en SMS fra administrasjonen til ansatte på Stortinget der de opplyste om situasjonen.

Erna Solberg stengt ute

Høyre-leder Erna Solberg var ikke på Stortinget da meldingen om bombetrusselen kom, og ble dermed holdt utenfor bygget tirsdag formiddag.

Dagbladet spurte om hun synes trusselen er skremmende.

– Ja, og det er viktig at politiet er til stede og tar forholdsregler, men de fleste av disse truslene er jo fra folk som forsøker å skape skremsel uten at det ligger noe bak. Men det kan vi ikke vite når det er, og derfor er det viktig at politiet er til stede, sier hun til avisen.

E18 er torsdag ettermiddag stengt i sørgående retning etter kjedekollisjon i Horten. Nødetatene er på stedet. Flere er sendt til sykehus og legevakt.
Les også

12 kjøretøy i kjede­kollisjon på E18 – flere sendt til sykehus

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.