Mye tyder på at kombinasjonen av fredag og tallet 13 er dobbelt ulykke, fordi både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen.
Religiøse koblinger
De gamle hinduene mente at det brakte ulykke å være 13 tilstede i ett rom, samlet på samme sted eller til bords. I norrøn mytologi kobles 13 som ulykkestall til historien om Balders død.
I kristendommen kobles 13-tallet til den siste nattverd Jesus hadde med disiplene. Da var de 13 til bords, og Judas ble regnet som den 13.
Fredagen som ulykkesdag har i kristendommen sammenheng med at Jesus ble korsfestet på en fredag.
Den 13. måned
Tallet 13 hadde en dårlig klang også før Jesu tid. Noen trekker trådene så langt tilbake som til det gamle Babylonia - et oldtidsrike i Mesopotamia (nåværende Irak) mer enn 1500 år f. Kr.
Hos babylonerne kom koblingen mellom ulykke og 13 fra tidsregningen og kalenderen. De delte året inn i 12 måneder, men dette gikk ikke alltid opp, så noen år hadde en måned ekstra. Denne 13. måneden gikk Universet rett og slett av hengslene, og tallet ble deretter regnet som uhellsbringende.
Bygger videre
- I den eldre folketradisjonen het det at man ikke skulle begynne på større arbeid en fredag, fordi det ikke ville lykkes. Man skulle heller ikke gifte seg, eller begrave sine døde på en fredag, sier Ann Helene Bolstad Skjelbred.
Hun er seksjonsleder for Norsk etnologisk gransking ved Norsk Folkemuseum.
- Etter etikettereglene skal man ikke inivtere gjester slik at det blir 13 til bords. Mange hoteller har ikke rom nummer 13, og høyhus har ikke 13 etasjer. Sånt bygger opp om tradisjonen, sier hun.
Medieskapt
Kombinasjonen - altså fredag den 13. som ulykkesdag - er en ny "oppfinnelse". Forskere tror det var så sent som på 1800-tallet denne overtroen ble gjort gjeldende. Andre mener det hele er medieskapt.
- Jeg tror mye av denne overtroen opprettholdes av media. Det er nok ikke så mange i dag som forbinder fredag med langfredag og Jesu død, for ikke å snakke om å knytte 13-tallet til Jesu siste måltid. De fleste ser nok på fredag den 13. som en helt vanlig dag, sier Ann Helene Bolstad Skjelbred.
Sprikende forskning
Forskningen på fredag den 13. og dens sammenheng med ulykkeshendelser er også sprikende.
I 1993 undersøkte engelske forskere om datoen virket inn på antall ulykker i trafikken. Ved å sammenligne trafikken på motorveiene, og antall skadde på sykehusene, den 13. og fredagen før i flere år, fant de ut at det var 52 prosent høyere risiko for å havne på sykehus fredag den 13. enn andre fredager.
Uheldige damer
Sosiologen Edgar Wunder gjorde den samme testen i Tyskland. Han sammenlignet 146.877 trafikkulykker som hadde skjedd fredag den 13. og fredagene før og etter mellom 1985 og 1999, men fant ingen sammenheng mellom ulykkesdagen og ulykkene.
Hans resultater tydet på at det faktisk var farligere i trafikken fredag den 20.
Simo Nähyä ved Universitetet i Oulu, fant motsatt resultat igjen. Han sammenlignet statistikken over finske trafikkulykker mellom 1971 og 1997, og fant ut at det i gjennomsnitt døde 61 prosent flere damer i trafikken fredag den 13. enn på alle andre kombinasjoner av datoer og ukedager.
Også andre dager
Men en forsker ved Boston General Hospital tror ikke at fredag den 13. er verre enn andre ulykkesdager.
Han har funnet ut at antall selvmordsforsøk blant ungdom er størst på valentinsdagen 14. februar, og at antallet engelskmenn med pusteproblemer øker dramatisk 6. november.
Forskere ved University of California har på sin side funnet ut at kinesere og japanere har større sjanse for å dø av hjertelidelser på den fjerde hver måned. Kinesere og japanere forbinder nemlig tallet fire med døden.
Pass opp for frykten
Forskerne hevder frykten og overtroen i seg selv gjør sitt til at det er lettere å havne i ulykker. Og har man hjerteproblemer fra før, kan stresset av å tenke på at det er den 4. - eller fredag den 13. - være nok til at det blir en skjebnesvanger dag.