18 mennesker er bekreftet omkommet, og over 100 er skadet, etter at et lokaltog kolliderte med et ekspresstog ved byen Halle utenfor Brussel i Belgia i morgenrushet mandag.
Manglet ATC-enhet
Selv om årsaken til ulykken ennå ikke er offentliggjort, tyder mye på at det skyldes menneskelig svikt – ved at sjåføren kjørte på rødt lys – kombinert med manglende sikkerhetsteknologi på det gamle lokaltoget.
Kilder som er involvert i etterforskningen sier til britiske Times at sporene på strekningen er utstyrt med ATC-teknologi (Automatic Train Control). Dersom toget har en ATC-enhet installert, nødbremses togene dersom de ikke stopper på rødt signal.
Ifølge danske Ingeniøren hadde ikke lokaltoget, som forårsaket ulykken ved å kjøre inn på et opptatt spor, installert enheten som gjør togsettet i stand til å motta elektroniske impulser fra signalsystemet langs skinnegangen.
I sporveksel
Ekspresstoget hadde ATC-systemet, men det hjalp ikke. Selv om toget var ti minutter forsinket hadde det grønt lys og klarsignal om fritt leie inn til hovedstaden, men det antas at lokføreren på lokaltoget kanskje ikke regnet med motgående trafikk på sporet, siden ekspresstoget etter rutetabellen allerede skulle ha passert.
Lokføreren på lokaltoget sies imidlertid å være blant de omkomne etter togulykken, som er en av de verste katastrofene i europeisk jernbanehistorie. De fleste av de drepte skal ha vært passasjerer på første klasse i ekspresstoget.
Først ble det sagt at togene frontkolliderte, men det nasjonale belgiske togselskapet SNCB har senere sagt at det var en sideveis kollisjon da togene traff hverandre i en sporveksel ved utkjøringen fra togstasjonen i Halle.
Rammer hurtigtogene
Ulykken har medført transportkaos også utenom Belgia, skriver CNN. Både Eurostar og Thalys, som står for høyhastighetstrafikken i større deler av Europa, har utsatt og kansellert avganger. For andre døgn på rad er det viktige høyhastighetstoget mellom Brussel og London innstilt. Det samme gjelder togselskapet Thalys’ tog til Frankrike, Tyskland og Nederland.
Samtidig gikk belgiske lokførere i flere belgiske byer til streik tirsdag. De protesterer mot arbeidsforholdene, og kritiserer SNCB for å ikke sørge for at nok personale er på jobb. Det mener de medfører at både lokførere og sikkerhetsfolk er overarbeidet og trøtte – noe som naturlig nok går ut over sikkerheten.