BETONG

Utviklet resepter: Nå kan maskinsand erstatte natursand i alle betongkvaliteter

NCC og Unicon har utviklet oppskrifter som gjør det mulig å utnytte alt av steinmasser.

Maskinsand har andre kvaliteter enn natursand, og har derfor vært vanskelig å bruke i betong.
Maskinsand har andre kvaliteter enn natursand, og har derfor vært vanskelig å bruke i betong.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
6. juli 2020 - 05:06

NCC og Unicon har i et godt samarbeid de siste årene jobbet fram resepter på betong hvor natursand erstattes av maskinsand fra selskapenes pukkverk i Vestfold og Telemark. Det skriver NCC i en melding fra selskapet.

Dermed har NCC Steinmaterialer nådd sitt mål om å lage en 100 prosent kurve med maskinsand som kan dekke alle krav til kvalitet på konstruksjonsbetong, flytbetong, og sprøytebetong.

Fabrikken til Chemring Nobel ligger på Sætre, med utslipp til Håøyfjorden i Indre Oslofjord. Drøbaksundet, øverste til venstre i bildet, gjør at det er lite sirkulasjon i denne delen av fjorden, som gjør området mer sårbart for nitrogen.
Les også

Vil at utslipp fra forsvarsfabrikk dumpes i havet

Maskinsanden har andre egenskaper

– Vi har hatt ambisjoner om å gjøre maskinsanden så bra som mulig. Tidligere forsøkte vi å kopiere kurven til natursand, men det har vi lært at vi ikke kan gjøre.

– Maskinsanden har andre egenskaper enn natursanden, og det må man ta høyde for i produksjon av ferdigbetong, sier Frode Jørgensen, direktør for NCC Steinmaterialer.

Det er ved NCCs pukkverk i Skien, Larvik og Bergen at NCC har klart å utvikle en maskinsand som kan erstatte natursand. For NCC betyr utviklingen av maskinsand i betongen at selskapet kan utnytte 100 prosent av massene NCC tar ut av naturen.

Øystein R. Borgersen kjenner på noritt-pulver fra Titania, den viktigste ingrediensen i den nye lavkarbonbetongen.
Les også

Fabrikken er den første av sitt slag i Norge

Får brukt opp 0-varene

– For å spare på de naturressursene vi har på kloden, er det viktig at vi utnytter alt fjell vi kan av det vi allerede tar ut av naturen i pukkproduksjon. I dag knuser vi stein opp i mange fraksjoner. Det blir da i enkelte pukkverk betydelige mengder med 0-varer det frem til nå har vært vanskelig å finne bruksområder til, sier Jørgensen.

NCC produserer maskinsand ved sine pukkverk i Skien, Larvik og i Bergen. Maskinsanden produseres i vaskeanlegg og vindsikteanlegg.

Slik ser Climeworks for seg at et anlegg for fangst av CO2 fra lufta kan se ut i Norge.
Les også

Får 26 mill. Vil fange CO2 fra lufta i Norge: – Viktig skritt i riktig retning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.