OPPDRETT

Her er verdens største flytende oppdrettsanlegg på plass i Norge

I løpet av noen uker skal det være klar til å ta imot fisk.

Hua Hai Long med Ocean Farm1 fotogragert tirsdag 5. september på vei forbi Tjeldbergodden.
Hua Hai Long med Ocean Farm1 fotogragert tirsdag 5. september på vei forbi Tjeldbergodden. Foto: Kystmuseet i Sør-Trøndelag
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
5. sep. 2017 - 11:54

Oppdrettsanlegget Ocean farm 1 ruver der det står om bord på det 181 meter lange tungløftfartøyet Hua Hai Long på 30.002 dødvekttonn.

Det startet ferden fra det kinesiske verftet CSIC Qingdao Wuchuan Heavy Industry 17. juni.

Skipet stikker 7,2 meter dypt der det tirsdag formiddag siger inn Trondheimsleia og til Hammervika på Frøya. Det slakker kun litt på farten slik at folk kan få tatt bilder før det 68 meter høye anlegget med en diameter på 110 meter i diameter ankres opp litt nord for Frøya.

Administrerende direktør Trond Williksen i Salmar er stolt og fornøyd.

- Ocean Farm er levert på tid og kost fra det kinesiske verftet. Det har selvsagt vært noen tekniske utfordringer, som det alltid er med helt ny teknologi. Men det er nå arbeidet virkelig begynner, sier Williksen til TU.

Ankring og testing

Oppdrettsanlegget posisjoneres på tungløftskipet før transporten fra Kina til Norge. Ferden startet 17. juni og ankom Frøya tirsdag 5. september. <i>Foto:  Salmar</i>
Oppdrettsanlegget posisjoneres på tungløftskipet før transporten fra Kina til Norge. Ferden startet 17. juni og ankom Frøya tirsdag 5. september. Foto:  Salmar

Offshorerederiet Solstad Farstad har fått oppdraget med å få Ocean Farm 1 i posisjon og ankre det opp. Når den jobben er fullført, begynner en hektisk periode for Salmar og alle leverandører og underleverandører som skal  få verdens første og største halvt nedsenkbare oppdrettsanlegg til å fungere.

Vis mer

I løpet av noen uker skal det siste av utstyr om bord og testes før fisken tas inn i den 250.000 kubikkmeter store merda.

Ocean Farming, som er eid av Salmar, fikk tildelt åtte utviklingskontrakter med til sammen 6.249 tonn laks av Fiskeridirektoratet i 2015. Nå skal kravene i tillatelsen innfris.

Pilot og «big data»

- Vi går i gang med en to års pilotfase der vi skal operasjonalisere en helt ny teknologi. Det er ikke bare å trykke på knappen, sier Williksen.

En av de store leverandørene er Kongsberg Maritime. Ocean farm 1 blir en pioner i digitalisering og høsting av «big data» innen oppdrett.

Thor Hukkelås, leder for Akvakultursystemer og teknologi i Kongsberg Maritime, gir Williksen rett i at det er nå den store og utfordrende jobben begynner.

- Først skal vi få alle systemer opp og gå, sjekke at alle sensorer, alt av automasjons- og kommunikasjonsutstyr  fungerer, før fisken slippes opp i merda, sier Hukkelås.

Digital høsting

Kongsberg Maritime leverer blant annet 12 stykker av sitt mest avanserte ekkolodd, i tillegg til en lang rekke andre sensorer, kameraovervåking, automasjon og beslutningsstøtte (sanntid analysebasert, 3D visualisering), energistyring, navigasjons- og kommunikasjonsutstyr.

Digitalisering er ikke bare et pynteord i denne sammenheng.

Ocean Farming skal sammen med Kongsberg Maritime, Havforskningsinstituttet, Sintef Ocean og NTNU finne fram til det mest optimale systemet for overvåking og styring av oppdrettsanlegget. To hensyn overstyrer alt annet: fiskevelferd og miljø.

- Dette er verdens største flytende laboratorium, sier Hukkelås.  

- Vi skal samle inn så mye data som mulig om fisken, fôring, miljøet og alt som påvirker driften. Dette danner grunnlag for å bygge matematiske modeller som igjen gir grunnlag for optimalisering og forbedring, sier Hukkelås.

Ocean Farm1 måler 110 meter i diameter og stikker godt ut på sidene fra 43,6 meter brede og 182 meter lange Hua Hai Long.. <i>Foto:  Salmar</i>
Ocean Farm1 måler 110 meter i diameter og stikker godt ut på sidene fra 43,6 meter brede og 182 meter lange Hua Hai Long.. Foto:  Salmar
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.