For en måned siden visste ingen av de ansatte i Skanska om miljøsatsingen.
Den ble offentliggjort for første gang under konsernets ledermøte i slutten av september.
Rundt to uker senere fikk sivilingeniør Hanne Rønneberg, som i dag er konserndirektør i Skanska Norge, ny jobb som internasjonal miljødirektør. Hun tiltrer i stillingen 1. desember.
Multinasjonalt team
– Jobben min blir først å bygge opp et team som skal se på hvordan vi kan dra nytte av alt som skjer innen miljøriktig bygging rundt i verden. Ambisjonen er å få et team av mennesker med forskjellig kompetanse og nasjonalitet som kan utfylle hverandre i denne jobben, sier Rønneberg.
Når teamet er på plass skal de samle kompetanse og kunnskap fra store deler av verden, og blant annet prøve å påvirke Skanskas kunder til å tenke mer miljøvennlig og energibesparende.
Målet er at Skanska skal bli den ledende grønne entreprenøren på verdensbasis. Et selskap andre entreprenører vil komme etter.
100 mill. i 3 år
Hun sier det blir komplisert, men veldig spennende, å tre inn i en helt ny stilling med ansvar for et helt nytt satsingsområde.
– Tidligere har vi hatt satsinger i ett og ett land, men det er sjelden Skanska går inn for en så stor satsing på konsernnivå, hvor vi skal ha kontakt med samtlige Skanska-kontorer over hele verden, sier hun.
Og å satse gjør de: Skanska AB har satt av 100 millioner svenske kroner (ca. 84 mill. NOK) årlig, foreløpig i en treårsperiode, til prosjektet.
Tenker forretning
Satsingen er motivert i de store forretningsmulighetene som ligger i å tenke "grønt", og målet er å utvikle økonomisk gode og miljøriktige produkter. De er sikre på at strengere krav til CO 2-utslipp og økt fokus på redusert energiforbruk vil gi dem fordeler på det internasjonale markedet.
– Jeg kan ikke si noe om hva slags produkter det er snakk om ennå, men spør du meg om et halvt år kan jeg nok svare veldig annerledes. En ting som er sikkert er i alle fall at unge mennesker er veldig opptatt av disse problemstillingene, og det vil nok bli enda viktigere for generasjonene etter oss. Derfor mener vi det er viktig å satse nå, sier Rønneberg.