11:21:12Nyhetsstudio
30 mennesker omkom i sommertrafikken

Sommertrafikken i år har krevd 30 liv. I juli og august var ulykkestallet likevel lavere enn det har vært de siste somrene.

Juni var en måned der mange mistet livet i trafikken, forteller direktør for trafikksikkerhet Guro Ranes i Statens vegvesen.

– Siden da, i juli og august, har vi heldigvis hatt lavere ulykkestall enn vi har sett de siste somrene. Jeg vil takke trafikantene for å ha bidratt til dette, sier hun.

I august var det sju personer som omkom i trafikkulykker. Dette er halvparten av antallet som omkom i juni, og to færre enn i juli.

Så langt i år har 67 personer mistet livet i trafikken. Dette er seks færre en på samme tid i fjor.

Uoppmerksomhet er medvirkende årsak i én av tre dødsulykker. Statens vegvesen ønsker å få til en «nasjonal atferdsendring» og har satt i gang en såkalt kjøreutfordring, med mål om å gjøre norske sjåfører mer oppmerksomme.

De oppfordrer bilister til å velge seg én ting de skal slutte å gjøre mens de kjører. Det kan være å spise, sitte i egne tanker, bruke mobil eller å stille inn GPS’en.

– Mange har meldt seg på utfordringen allerede – og det er bra, men vi vil ha «hele Norge» med på dette, for det gjelder oss alle. Hva med å ta en titt på dine egne vaner? oppfordrer Ranes.