20:23:51Nyhetsstudio

Avskogingen faller kraftig i Indonesia – Norge øker støtten

Indonesia har klart å bremse ødeleggelsen av landets regnskog. Norge øker støtten til landet til over 1 milliard kroner.

– Dette er nær en dobling av det vi støttet dem med i fjor, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han viser til tall som tyder på at avskogingen i Indonesia har falt med 90 prosent. Endringen har skjedd i perioden der Joko Widodo har vært president i landet med over 270 millioner innbyggere.

– Indonesia er nå verdensledende på å redusere avskogingen, sier Støre.

– Imponerende resultater

Norge har i en årrekke støttet arbeid med å bevare regnskog i en rekke tropiske land. Også i Brasil og Colombia har avskogingen falt de siste årene.

– Norges partnerland har levert imponerende resultater, sier Støre, som viser til en halvering av avskogingen i Brasil etter at Lula da Silva igjen ble president.

Støre deltar fredag og lørdag på klimatoppmøtet i Dubai, hvor han skal møte Lula.

Hindrer klimautslipp

Norges støtte til de tropiske regnskoglandene er resultatbasert. Det betyr at støtten øker når landene kan bevise at avskogingen har falt.

Siden trær og jordsmonn lagrer karbon, kan avskoging føre til store utslipp av klimagasser. Støre mener skogbevaring trolig er den mest effektive investeringen for å begrense utslipp og global oppvarming.

Norges støtte til Indonesia skal brukes på å restaurere ødelagt skog og bekjempe miljøkriminalitet, i tillegg til å hindre avskoging.