12:16:31Nyhetsstudio
Betydelige CO2-utslipp fra skogbranner det siste året

Skog- og gressbranner utløste 8,6 milliarder tonn i atmosfæren mellom mars i fjor og februar i år, viser en ny rapport. Det er 16 prosent over gjennomsnittet.

Bare en roligere brannsesong enn vanlig på den afrikanske savannen gjorde at det ikke ble satt ny rekord i CO2-utslipp på verdensbasis, ifølge rapporten «State of Wildfires», som er publisert i tidsskriftet Earth Systems Science Data.

Flere britiske aktører, blant annet University of East Anglia, står bak rapporten, som etter planen skal utgis årlig.

I Canada var utslippene fra skogbranner det siste året ni ganger høyere enn gjennomsnittet for de to siste tiårene. Det gjorde at landet sto for en firedel av de globale utslippene. Brannen førte også til at 232.000 mennesker måtte evakueres, og åtte brannfolk mistet livet.

Også Amazonas, Hawaii og Hellas ble hardt rammet av skogbranner i den aktuelle perioden.

– Fjorårets branner kostet liv, ødela boliger og infrastruktur, utløste masseevakueringer, truet folks levebrød og skadet livsnødvendige økosystemer, sier hovedforfatter Matthew Jones.

– Disse brannene er blitt hyppigere og mer intense på grunn av klimaendringene, og både samfunnet og miljøet blir skadet som en konsekvens av dette, sier han.