14:40:20Nyhetsstudio
Boeings romfartøy Starliner må utsette returen til jorden

Starliner, Boeings første bemannede romfartøy, må utsette hjemreisen fra ISS til jorden med minst en uke, opplyser Nasa.

Etter flere utsettelser på grunn av tekniske problemer, ble Starliner skutt opp 5, juni med kurs for Den internasjonale romstasjonen (ISS). Om bord var de to amerikanske astronautene Butch Wilmore og Suni Williams.

Ferden tok 24 timer, og underveis hadde romfartøyet fire heliumlekkasjer i tillegg til en rekke andre problemer.

Planen var opprinnelig at Starliner skulle vende tilbake til jorden tirsdag, men den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa opplyser at returen er utsatt til tidligst 26. juni.

– Hjemreisen utsettes for å gi teamet vårt litt mer tid til å sjekke dataopplysninger, foreta analyser og forsikre oss at den virkelig er klar for å komme hjem, sier Steve Stich, leder for Nasas kommersielle program, på en pressekonferanse.

Starliner er Boeings første bemannede oppskutte romfartøy. Ferden må fullføres før Nasa kan gi Boeing sertifisering til å foreta fremtidige reiser til ISS, som det andre private selskapet etter SpaceX. SpaceX fikk sin verifisering i 2020 med Dragon-kapselen, og har siden foretatt flere reiser til ISS.