Canadiske medier saksøker OpenAI for brudd på opphavsretten
Fem canadiske medieselskaper går til sak mot firmaet bak ChatGPT for brudd på opphavsretten. OpenAI mener det er snakk om rimelig bruk av offentlige data.
Mediekonsernene sier OpenAI – som utvikler kunstig intelligens (KI) – skraper enorme mengder innhold og bruker det til å utvikle produkter, uten å få tillatelse eller tilby godtgjørelse til eierne av innholdet.
– Journalistikk er i offentlighetens interesse. OpenAIs bruk av andre selskapers journalistikk til egen kommersiell vinning er ikke det. Det er ulovlig, sier saksøkerne i en uttalelse.
De fem selskapene – Torstar, Postmedia, The Globe and Mail, The Canadian Press, and CBC/Radio-Canada – krever erstatning fra OpenAI og en permanent forføyning som hindrer KI-selskapet i å bruke innhold uten tillatelse.
Saken føyer seg inn en lang rekke søksmål fra kunstnere, forfattere, musikkprodusenter og andre aktører mot OpenAI og andre teknologiselskaper om bruk av data til å trene KI-systemer.
OpenAI svarer at de trener sine modeller på offentlig tilgjengelig materiale, i tråd med rimelig bruk og internasjonale opphavsrettslige prinsipper som er rettferdig overfor dem som har skapt innholdet.
– Vi samarbeider tett med nyhetsutgivere, inkludert fremvisning, kreditering og lenker til deres innhold i ChatGPT-søk, og vi tilbyr en enkel måte å velge å ikke være med, om ønskelig.
Rimelig bruk – fair use – er et prinsipp i amerikansk opphavsrett. Det finnes ikke noe tilsvarende prinsipp i nordisk rett, selv om bruk som dekkes av fair use ofte også vil være tillatt i nordisk rett.