DSA venter økt bruk av radioaktive legemidler
Utvikling, produksjon og bruk av radioaktive legemidler i Norge vil øke i årene som kommer. Det mener Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
– Den forespeilede økningen i produksjon og bruk av radiofarmaka i Norge, gjør at vi kan forvente økte mengder radioaktive utslipp og avfall, sier fungerende avdelingsdirektør Ingeborg Mork-Knutsen i DSA i en pressemelding.
Radiofarmaka er radioaktive legemidler som pasienten får tilført kroppen, slik at pasienten selv blir den radioaktive strålekilden. Ved de fleste slike tilfeller vil det aller meste av radioaktiviteten forsvinne fra kroppen i løpet av det første døgnet eller de første dagene.
Det er i rapporten «Radiofarmaka i Norge i dag og utvikling mot år 2100» at det slås fast at bruken av slike legemidler vil øke.
Rapporten peker på at det er utilstrekkelige lagrings- og avhendingsløsninger for slikt radioaktivt avfall i dag, og at det er behov for en nasjonal strategi for håndtering av avfall fra radioaktive legemidler.
– Det vil i tillegg være et behov for å håndtere radioaktive stoffer med lengre halveringstid enn det dagens radioaktive legemidler har, sier Mork-Knutsen.