Elsparkesyklene fjernes fra gatene i Paris
Fredag forsvinner alle elsparkesyklene til utleieselskapene fra den franske hovedstaden. Den som vil se Paris fra en elsparkesykkel, må heretter ha sin egen.
Ved månedsskiftet ble Paris den første hovedstaden i Europa som forbyr utleie av elsparkesykler.
Selskapene bak de omstridte og ofte utskjelte sparkesyklene har hatt travle dager med å flytte sparkesykler og stativer til byer der de fortsatt er velkomne.
Må finne alternativer
Utleierne sier de har hatt 400.000 månedlige brukere, som nå må finne seg en annen måte å komme seg rundt i storbyen på. Ifølge medieoppslag er det mange som ikke er begeistret for å gå tilbake til kollektivtrafikk eller bil.
– Jeg bruker elsparkesykkel hver dag. Da slipper jeg å ta bilen når bensinen er dyr. Men når de blir forbudt, blir det mer komplisert, sier Ruben, en frustrerte elsparkesyklist, til radiokanalen Europe 1.
– Så enten går jeg tilbake til bilen, som ikke er topp for miljøet, eller så kjøper jeg min egen elsparkesykkel, sier han.
Ulike byer – ulike regler
Selv om Paris er den første europeiske hovedstaden som sier nei til elsparkesyklene, er de ikke første by med forbud. Barcelona fjernet leiesparkesyklene i 2018, mens Montreal sa nei til både utleide og privat eide elsparkesykler på offentlige veier og sykkelstier to år senere.
Sistnevnte har nylig åpnet for 200 utleide elsparkesykler i et nytt forsøk med strenge regler. København var også tidligere ute enn Paris med å si nei, men åpnet opp igjen med strenge regler. Det er blant annet parkeringsforbud i hele bykjernen og krav om hjelm.
Krav og tiltak
London, der politimesteren har omtalt sparkesyklene som dødsfeller, har innført en rekke krav. I tillegg til fartsbegrensninger og krav om lys, må sjåføren være over 18 og ha førerkort. I den britiske hovedstaden er det ikke lov å kjøre sin egen elsparkesykkel.
Roma skrur nå ned hastigheten til 6 kilometer i timen i gågater og torg, og det er ikke lov å sette fra seg elsparkesykler på fortauet.