01:33:56Nyhetsstudio

Equinor inngår avtale om CO2-infrastruktur i Frankrike

Equinor og den franske gassoperatøren GRTgaz har inngått en prosjektutviklingsavtale om CO2-infrastruktur i Frankrike.

Equinor og den franske gassoperatøren GRTgaz har inngått en prosjektutviklingsavtale.

Avtalen gjelder et transportsystem som skal frakte CO2 fra industrielle utslippskilder i Frankrike til sikker og permanent lagring utenfor kysten av Norge. Dette via det planlagte rørledningsprosjektet CO2 Highway Europe, skriver Equinor i en pressemelding.

Prosjektet har som mål å bidra til å avkarbonisere Dunkerque industriområde i Nord-Frankrike, som står for rundt 20 prosent av Frankrikes industrielle CO2-utslipp.

GRTgaz vil utvikle et 30 km landbasert rørledningsnettverk i Dunkerque-regionen. I tillegg vil de bygge en kompressorstasjon i Dunkerque, som sender CO2 inn i offshore-rørledningen som skal forbindes med «CO2 Highway Europe», en planlagt rørledning fra Belgia til Norge.

Kapasiteten vil være 3 til 5,5 millioner tonn CO2 per år i startfasen. Kapasiteten kan utvides til også å ta imot CO2 fanget ved andre industriklynger i Frankrike.

– Ved å bygge CO2 transport- og lagringsløsninger i industriell skala sammen med GRTgaz, kan vi hjelpe karbonintensive industrier i Frankrike til å fortsette å utvikle og sikre arbeidsplasser og verdiskaping i en bærekraftig fremtid, sier direktør for lavkarbonløsninger i Equinor, Grete Tveit.

Mulighetsstudier pågår nå, med sikte på å starte ingeniørstudier i slutten av 2024 og ha infrastruktur i 2029.