09:52:05Nyhetsstudio
26. okt. 2024, 08:30NTB, Redaksjonen

EU-ambassadør jubler etter rekordhøy EU-støtte: – Fantastisk

Ni norske selskaper og prosjekter er tildelt støtte i milliardklassen av EUs innovasjonsfond. Veldig bra, mener Norges EU-ambassadør Anders Eide.

– Dette er fantastiske nyheter, sier Eide til NTB.

Tidligere denne uka ble det kjent at åtte norske selskaper til sammen får 484 millioner euro, eller rundt 5,7 milliarder kroner, i støtte fra EUs innovasjonsfond. Tildelingen er den største noen gang.

10 prosent

Fondet er på 4,8 milliarder euro. Dermed utgjør støtten til de norske selskapene nesten nøyaktig 10 prosent.

– Dette vitner både om verdien av europeisk samarbeid og at norske bedrifter har konkurransedyktige løsninger på den grønne omstillingen, sier Eide.

Selskapene som får støtte, er Hystar, Evoy, Inovyn, CRUDA, Reach Subsea, Nel Hydrogen Electrolyser, Altera Infra og Flex Fuels.

Karbonfangst, maritim transport, fornybart drivstoff og produksjon av komponenter til hydrogenproduksjon er blant prosjektene som får EU-støtte på mellom 13 og 200 millioner euro, eller mellom drøyt 150 millioner og nesten 2,4 milliarder kroner.

Støtte til Statkraft

I tillegg får Statkraft nå forhandle om EU-støtte på nesten 1,3 milliarder kroner for å etablere et produksjonsanlegg for grønt hydrogen i Tyskland, opplyste selskapet torsdag.

– Vi er veldig fornøyde med at vi kan regne med EU-finansiering for dette viktige prosjektet for oss, sier leder for Statkrafts hydrogensatsing i Tyskland, Helge-Jürgen Beil.