18:07:18Nyhetsstudio
FHI-råd om hvordan unngå kullosforgiftning

Sommeren er tiden for aktiviteter med fare for kullosforgiftning, slik som båtliv, camping og grilling. FHI gir nå råd om hvordan unngå forgiftning.

Natt til tirsdag ble fem utenlandske sesongarbeidere i to campingvogner med felles fortelt skadet, fire av dem kritisk, i det politiet mistenker var en ulykke med kullosforgiftning.

Giftinformasjonen erfarer at flere blir forgiftet med gassen karbonmonoksid (kullos) om sommeren. Karbonmonoksid er en fargeløs og luktfri gass. Farlige gasskonsentrasjoner kan være til stede uten at det er synlig røyk, og du kan bli kullosforgiftet uten at du legger merke til det, skriver FHI.

Mange er kjent med at karbonmonoksid dannes ved brann, men gassen kan også dannes i andre situasjoner, ifølge FHI. Giftinformasjonen ønsker å øke kunnskapen om, og oppmerksomheten rundt, kullosforgiftning.

Innendørs grilling er farlig

Giftinformasjonen trekker fram noen situasjoner hvor det kan dannes store mengder karbonmonoksid. Bruk av kullgrill og engangsgrill innendørs, i telt eller under kalesjen i båt er farlig og kan føre til alvorlig kullosforgiftning.

Forgiftning kan også oppstå ved bruk av bensin- og dieseldrevet utstyr som strømaggregater innendørs, i garasjer, kjellere eller lignende. Moe trekker også fram feil på propandrevne apparater som en mulig kilde til kullosforgiftning.

Symptomer på kullosforgiftning

Kvalme, utmattelse, hodepine, svimmelhet, tungpustethet, oppkast og diaré er vanlige symptomer. I alvorlige tilfeller kan forgiftning føre til koma, pustestans, hjertestans, kramper, varige skader på nervesystemet, hjerneskade og død.

* Ved alvorlige symptomer, ring 113. AMK veileder i førstehjelp.

* Unngå videre eksponering, fjern pasienten fra kilden og sørg for god lufting.

* Gravide skal følges opp selv ved milde symptomer. Foster er mer følsomt for forgiftning med karbonmonoksid, og særlige retningslinjer finnes for gravide.

* Barn, eldre, personer med hjerte- og karsykdom, lungesykdom og lignende kan også være mer utsatt for kullosforgiftning.

* Kontakt Giftinformasjonen tlf. 2259 1300 for råd om videre oppfølging og behandling, eller ring legevakt.