Financial Times: Opphetet samtale mellom Trump og Frederiksen om Grønland
Donald Trump skal i en telefonsamtale med Danmarks statsminister Mette Frederiksen ha understreket at han mener alvor med ønsket om å overta Grønland.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviste på sin side at Grønland er til salgs, men sa at hun har merket seg USAs «store interesse» for øya. Det opplyser fem nåværende og tidligere høytstående europeiske tjenestemenn til Financial Times.
Stemningen under den tre kvarter lange telefonsamtalen onsdag 15. januar beskrives som svært dårlig av de ikke navngitte kildene. De hevder Trump var aggressiv og konfronterende etter at Frederiksen avviste et salg, selv om hun åpnet for mer samarbeid om militærbaser og mineralutvinning.
– Det var forferdelig, sier en kilde. En annen la til: – Han var veldig bestemt. Det var en kalddusj. Før var det vanskelig å ta dette helt på alvor. Men jeg tror dette er alvorlig, og potensielt veldig farlig.
Trump, som nå er inne i sin andre presidentperiode, har sagt at han ønsker å overta ikke bare Grønland, men også Panamakanalen og til og med Canada.
– Er i krisemodus
Ifølge flere europeiske tjenestemenn var det håp om at uttalelsene om Grønland bare var et forhandlingstriks for å få mer innflytelse over det Nato-tilknyttede territoriet, men det håpet svinner.
– Hensikten er veldig klar. De vil ha Grønland. Danskene er i krisemodus, sier en kilde. En annen sier: – Danskene er helt vettskremte nå.
En tidligere dansk tjenestemann beskriver telefonsamtalen som «veldig tøff» og hevder at Trump truet med «konkrete tiltak mot Danmark, som målrettede tollsatser».
Danmarks statsministerkontor sier i en kommentar at de «ikke anerkjenner tolkningen av samtalen fra anonyme kilder».
Vil fortsette dialogen
I en kort pressemelding etter samtalen opplyste Frederiksen at «Grønland-spørsmålet ble drøftet». Hun understreket viktigheten av å styrke sikkerheten i Arktis og sa at Danmark er klar til å ta et enda større ansvar for dette.
Hun refererte videre til Grønlands landsstyreformann Múte B. Egedes uttalelser om at Grønland ikke er til salgs og understreket at det er opp til Grønland selv å avgjøre spørsmålet om selvstendighet.
Hun avsluttet med å si at hun og Trump er blitt enige om å fortsette dialogen.
Strategisk viktig
Grønland, der det bor rundt 57.000 mennesker, regnes som en strategisk inngang til nye skipsruter som gradvis åpner seg i Arktis når det blir mindre is i Polhavet. Øya, som er den største i verden, har rike, men vanskelig tilgjengelige mineralforekomster.
– President Trump har vært tydelig på at Grønlands sikkerhet og trygghet er viktig for USA, ettersom Kina og Russland gjør betydelige investeringer i hele den arktiske regionen, sier en talsperson for Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd.
Tidligere i januar sa Trump at han ikke ville utelukke bruk av militære eller økonomiske pressmidler for å få kontroll over øya.
– Folk vet ikke engang om Danmark har noen juridisk rett til øya, men hvis de har det, bør de gi den fra seg fordi vi trenger den av hensyn til nasjonal sikkerhet», sa Trump på en pressekonferanse rett før han tiltrådte.
«Jeg snakker om å beskytte den frie verden», la han til. «Dere har kinesiske skip overalt. Du har russiske skip overalt. Det lar vi ikke skje.»
Ønsker selvstendighet
Grønlands statsminister Múte Egede har gjentatte ganger understreket at innbyggerne ønsker selvstendighet, ikke å ha status som dansker eller amerikanere.
– Vi er grønlendere. Vi ønsker ikke å være amerikanere. Vi ønsker ikke å være dansker heller. Grønlands framtid vil avgjøres av Grønland, sa Egede på en pressekonferanse denne uken.
Trump har ytret ønske om å kjøpe Grønland helt siden 2019, noe som hele tiden er blitt møtt med sterk avvisning fra danske myndigheter.
Danskene har hatt kontroll over Grønland i århundrer, men grønlenderne har i økende grad hatt selvstyre siden 1979.