04:43:06Nyhetsstudio

Finanstilsynet retter tilsynsblikket mot IKT-løsninger i 2024

Finanstilsynet la tirsdag frem tilsynsrapport for 2023 og med det hvilke prioriteringer tilsynet tar i 2024.

Tilsynet skriver at stadig flere foretak bruker avansert analyse, maskinlæring og kunstig intelligens i virksomheten. Systemer og løsninger basert på kunstig intelligens skal respektere kundens selvbestemmelse og kontroll og ta hensyn til personvern, inkludering, mangfold og likebehandling.

Beredskap til å kunne håndtere kritiske situasjoner er viktig for tilliten til det finansielle systemet, skriver tilsynet og viser til:og

Tilsyn med at banker og verdipapirforetak utarbeider gjenopprettingsplaner og Finanstilsynets fastsettelse av krisehåndteringsplaner bidrar til at kritiske forhold kan håndteres tilfredsstillende.

– Det digitale trusselbildet er forverret som følge av geopolitisk uro og økt digital kriminalitet. Digital robusthet og motstandsdyktighet i finanssektoren er viktig. Finanstilsynet vil i 2024 føre tilsyn med foretakenes etterlevelse av kravene til trygge og robuste IKT-løsninger, heter det av meldingen.

Erfaringer fra enkelte amerikanske banker og Credit Suisse våren 2023 er at underliggende problemer raskt kan eskalere til en likviditetskrise i en eller flere banker.

– Erfaringer fra enkelte amerikanske banker og Credit Suisse våren 2023 er at underliggende problemer raskt kan eskalere til en likviditetskrise i en eller flere banker.