Fly krasjlandet og havnet opp ned i Toronto – flere skadet
Flere mennesker ble skadet, tre av dem kritisk, da et passasjerfly med 80 personer om bord krasjlandet og havnet opp ned på Toronto Pearson-flyplassen i Canada.
Et barn er blant de tre som ble kritisk skadet. De to øvrige med kritiske skader er en mann i 60-årene og en kvinne i 40-årene. Ulykken skjedde klokken 14.15 mandag.
Flyet, et tomotors jetfly som er produsert av canadiske Bombardier og som er av typen CRJ-900, tilhører Endeavor Air, et underselskap av Delta Air Lines. Det kom fra Minneapolis-Saint Paul International Airport i USA. Ulykken skjedde under landing i Toronto.
Ifølge Delta ble 18 personer skadet, mens nyhetsbyrået AP først fikk opplyst at 19 ble skadet i ulykken. Senere ble antallet skadede nedjustert til 17 av talspersoner for flyplassen. Nyhetsbyrået AFP får opplyst av ambulansetjenesten at 17 ble skadet.
Flyet hadde 76 passasjerer om bord og en besetning på fire.
– Hele den globale Delta-familien har de berørte av dagens hendelse på Toronto-Pearson-flyplassen i sine tanker. Jeg vil uttrykke min takknemlighet overfor de mange ansatte i Delta og Endeavor, samt nødetatene på stedet, sier Delta-sjef Ed Bastian i en uttalelse fra Delta Airlines på X.
– Hengende som flaggermus
Pete Koukov, en av passasjerene, sier at han «ikke visste at noe var galt» før flyet traff bakken. Han beskriver landingen som ganske hard.
– Vi traff bakken, og vi var sidelengs, og så var vi opp ned, hengende som flaggermus, sier Koukov til CNN.
Han sier at han klarte å løsne sikkerhetsbeltet og dytte seg ned, og deretter gå ut av flyet. Men noen av de øvrige passasjerene trengte hjelp til å komme seg løs fra setene, forteller han.
En annen passasjer, John Nelson, sier noe av det samme. Heller ikke han merket at noe var galt med flyet. han beskriver flygningen som typisk på denne ruten, men sier at han merket vindkast og kunne se mye snø på rullebanen da flyet nærmet seg landing.
– Da vi traff rullebanen, var det bare veldig hardt. Flyet traff bakken, og så gikk flyet sidelengs, sier Nelson til kanalen.
Ildkule
Han legger til at han så «en stor ildkule» på venstre side av flyet.
Nelson satt på rad ti, foran den ene vingen. Da flyet hadde stanset, begynte folk å rope med beskjed om å komme seg ut.
– Det var massekaos, sier Nelson.
Han og passasjeren ved siden av ble hengende opp ned helt til flyet hadde stanset. De løsnet sikkerhetsbeltene og landet på taket, før de beveget seg mot døren. Det luktet flybensin i luften, forteller han.
– Vi prøvde å komme oss ut derfra ås fort som mulig. Selv nå lukter jeg flybensin, sier Nelson.
Snøvær
Trafikken på flyplassen ble innstilt i to og en halv time etter ulykken.
Det har vært kraftig snøvær i Toronto den siste tiden, men det er ikke kjent hvorfor flyet fikk problemer etter landing og havnet opp ned.
Video fra stedet viser flyet liggende opp ned på det snødekte flyplassområdet, ikke langt fra starten av rullebanen, mens brannmannskap spyler det med vann. Flyet var delvis skjult av snø fra det kraftige snøværet som rammet Toronto i helgen.
Barnet som ble kritisk skadet, ble sendt med luftambulanse til et barnesykehus. De to voksne som også ble kritisk skadet, ble fløyet til to andre sykehus i Toronto.
– Alle passasjerene og besetningene er gjort rede for, uttalte flyplassen på X.
På lydopptak kan man høre kommunikasjon mellom kontrolltårnet og besetningen på et legehelikopter som nettopp hadde forlatt flyplassen, men som snudde for å bistå da ulykken skjedde.
– Bare så dere er klar over det, så går det folk rundt omkring rundt flyet der ute, lød det fra flyplasstårnet.
– Ja, vi er klar over det. Flyet ligger opp ned og brenner, svarer piloten på legehelikopteret.
Uklar årsak
Det var natt til tirsdag norsk tid for tidlig å si hva årsaken til ulykken var, men været kan ha vært en medvirkende faktor. Ifølge den canadiske meteorologtjenesten var det en vindhastighet på litt over 14 sekundmeter, med vindkast på opptil 18 meter i sekundet, og snø i luften, da ulykken skjedde. Temperaturen var på -8,6 grader.
Lydopptaket fra kontrolltårnet viser at flyet hadde fått klarsignal til å lande rundt klokken 14.10. Tårnet advarer pilotene om mulig turbulens i innflygingsbanen idet flyet nærmer seg landing, på grunn av et fly foran dem.
– Det er svært sjelden å se at noe slikt skjer. Vi har sett et par tilfeller med avganger der fly har havnet opp ned, men dette er ganske uvanlig, sier administrerende direktør John Cox i flysikkerhetskonsulentselskapet Safety Operating Systems i St. Petersburg i Florida.
Cox, som var pilot for selskapet U.S. Air i 25 år og som har jobbet med granskninger for den amerikanske havarikommisjonen NTSB, sier at CRJ-900 er en flytype som er velprøvd flytype gjennom flere tiår og som takler dårlig vær godt.
– Det var vindfulle værforhold. Vinden kom fra vest med en styrke på 27–35 knop, noe som tilsvarer rundt 61 kilometer i timen. Så det var vindfullt. Men flyene er laget og sertifisert for å håndtere det. Pilotene er opplært og har erfaring til å håndtere det, sier han.
Manglet vinge
Et av spørsmålene som man må få svar på, sier Cox, er hvorfor flyet manglet den høyre vingen.
– Hvis en vinge mangler, får flyet en tendens til å velte over, sier han.
– Dette kommer til å bli sentrale spørsmål: Hva skjedde med vingen, ferdsskriveren og taleregistratoren i cockpiten. De kommer til å bli funnet, om ikke i dag, så i morgen, og den canadiske havarikommisjonen får tilgang og kan danne seg en svært god forståelse av hva som faktisk skjedde her, sier Cox.
Det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) sier i en uttalelse at det er den canadiske havarikommisjonen (Transportation Safety Board of Canada) som skal lede granskingen og komme med oppdateringer.
Den amerikanske havarikommisjonen NTSB opplyser at den skal sende et team med amerikanske granskere som skal bistå canadierne.
Togtrafikken i gang ved Ski stasjon
Togene på Østfoldbanen og Follobanen kunne lørdag morgen passere igjen ved Ski stasjon etter en påkjørsel i sporet der en person mistet livet.
Østfoldbanens østre og vestre linje, samt tog på Follobanen ble berørt etter at togtrafikken ble stengt tidligere lørdag morgen.
En påkjørsel i sporet førte til utrykning fra nødetatene, og Sørøst politidistrikt stengte stasjonen for all trafikk. En person ble bekreftet omkommet etter påkjørselen.
Klokka 8.23 var spor 1 og 2 åpnet for trafikk igjen, melder politiet.
– Det er forsinkelser og innstillinger på grunn av en hendelse ved sporet på Ski. Foreløpig vet vi ikke hvor lang tid det vil ta. Vi beklager ulempene dette skaper, skriver Bane Nor.
SV ber Norge dropper fregatter fra USA
Norge bør ikke velge USA som leverandør når Forsvaret skal kjøpe nye fregatter, mener SV, som i stedet peker på Storbritannia.
Når regjeringen skal velge leverandør til en av tidenes største forsvarssatsinger står det mellom Tyskland, Frankrike, Storbritannia og USA. Beslutningen om å kjøpe fem nye fregatter skal tas i løpet av 2025.
De er valgt fordi de har pågående fregattprogrammer og strategiske interesser i nordområdene. SVs forsvarspolitiske talsperson, Ingrid Fiskaa, mener valget nå er blitt enklere, sier hun til Klassekampen.
– Norge må gjøre seg mindre avhengig av USA og redusere sårbarheten som ligger i den avhengigheten. Fregattkjøpet er en mulighet til å gjøre noe med dette i praksis, sier hun.
SV-utspillet kommer etter at Frp-leder Sylvi Listhaug i Dagens Næringsliv tok til orde for å velge nettopp USA som leverandør.
Fiskaa sier at hun etter de siste dagenes tidens debatt om Norges avhengighet av USA, og at USA og Norge ikke nødvendigvis deler interesser, forventer at SV får flere med seg.
– Norge og USA har ikke like interesser. Trump sier rett ut det vi burde forstått for lenge siden – han setter «America first».
At Norge nylig inngikk en omfattende forsvarsavtale med Storbritannia, gjør et fregattkjøp derfra mer aktuelt, mener Fiskaa.
Nye kart skal gi bedre oversikt over naturskog
De aller fleste av de 1330 truede artene i skogene lever i gammel skog. Nå skal det lages nye kart for å få bedre oversikt over den norske naturskogen.
– For å ta vare på de mer enn tusen truede artene som lever i den eldste skogen, og snu bit-for-bit-nedbyggingen, må vi vite hvor denne skogen finnes, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
I januar kom Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet med en oversikt over skog som ikke er flatehogd etter 1940. Nå skal de videreutvikle dette kartet til å bedre vise hvor vi har skog med strukturer som ligner på naturtilstanden.
Naturskog er skog som har fått utvikle seg i lang tid uten større inngrep fra mennesker. Dagens kart kan brukes i skogvernarbeidet, men både kvaliteten og presisjonen kan likevel bli bedre, skriver departementet i en pressemelding.
USA og Ukraina fortsetter samtaler om mineraler
Myndighetene i Ukraina og USA fortsetter samtalene om en avtale der amerikanske interesser skal få førsterett til kjøp og utvinning, sier en kilde til AFP.
Samtalene blir videreført til tross for de siste dagers verbale utblåsninger mellom president Donald Trump og president Volodymyr Zelenskyj.
Et første forsøk fra Trumps team på å få ukrainsk godkjennelse ble avvist i Kyiv, til stor irritasjon i Trump-administrasjonen. Ukrainske myndigheter sa at forslaget ikke omfattet de nødvendige sikkerhetsgarantier.
– Til tross for den spente situasjonen utad, fortsetter samtalene. Det foregår en stadig utveksling av forslag til avtale. Vi sendte vårt siste senest torsdag, sier en ukrainsk tjenestemann med kjennskap til saksforholdet.
Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mike Waltz, sa imidlertid torsdag offentlig at myndighetene i Kyiv burde ta en grundig gjennomgang av det som foreligger, og deretter undertegne.
President Trump vil at amerikanske selskaper skal få forrang som en slags kompensasjon for de milliarder av dollar som er gitt til Ukraina under Biden-administrasjonen.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 54,4 øre per kWh lørdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 54,4 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 59,1 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 12,3 øre lavere enn fredag og 4,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 59,1 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 65,9 øre lavere enn fredag og 30,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 87,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 46,2 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 3,7 øre per kWh lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,7 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 5,09 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 1,8 øre lavere enn fredag og 31,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 5,09 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 5,9 øre lavere enn fredag og 36,2 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 15,8 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 2,3 øre per kWh mellom klokken 0 og 1 på natten og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 12,009 øre per kWh lørdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 12,009 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 19,5 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 9,1 øre lavere enn fredag og 23,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 19,5 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 25,3 øre lavere enn fredag og 21,7 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 37,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 6,9 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 57,1 øre per kWh lørdag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 57,1 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 62,7 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 16,6 øre lavere enn fredag og 1,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 62,7 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 89,1 øre lavere enn fredag og 27,1 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 91,8 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 46,3 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.
Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 57,6 øre per kWh lørdag
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 57,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 62,7 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 15,01 øre lavere enn fredag og 0,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 62,7 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18. Den er 83,1 øre lavere enn fredag og 27,06 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 91,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 45,5 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.
Makspris på 62,7 øre per kWh for strøm lørdag
Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørøst-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 62,7 øre per kilowattime (kWh).
I Sørvest-Norge blir prisen 62,7 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 19,5 øre, i Nord-Norge blir den 5,09 øre, og i Vest-Norge blir den 59,1 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 91,9 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 0 og 1 på natten i Nord-Norge, da på 2,3 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 45,5 øre, Sørvest-Norge 46,3 øre, Midt-Norge 6,9 øre og Vest-Norge 46,2 øre.
Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,51 kroner per kWh og 2,9 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 89,8 øre per kWh og 19,7 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.