14:20:59Nyhetsstudio

Flertall for budsjettavtale i Senatet – unngår nedstenging

Med bare timer igjen før en mulig delvis offentlig nedstengning ble det flertall i det amerikanske Senatet for en budsjettavtale.

Uten en avtale ville store deler av det amerikanske statsapparatet ha blitt nedstengt fra midnatt natt til lørdag lokal tid.

75 representanter stemte for, mens 22 stemte mot. Nå sendes forslaget til president Joe Biden for undertegning.

Pakken på 467,5 milliarder dollar – rundt 4,9 billioner norske kroner – omfatter landbruk, transport, boliger, energi, krigsveteraner og andre formål. Disse finansieres til slutten av budsjettåret, som er 30. september.

– Fordi begge sider samarbeidet i dag, har vi tatt et stort steg mot vårt mål om fullfinansiering av statsapparatet, sier Schumer.

Forslaget gikk enkelt gjennom i Representantenes hus tidligere i uka. Selv om det er godkjent i Senatet, ender ikke alle diskusjoner om offentlig pengebruk for dette budsjettåret. Fortsatt gjenstår finansiering av militæret, innenlandssikkerhet, helse, finansielle tjenester, utenlandsoperasjoner og andre ting som trenger årlig finansiering. Fristen der er 22. mars.

Alle forslagene skulle ha vært behandlet og vedtatt som lover innen 1. oktober, som var starten for budsjettåret 2024. Selv om Kongressen sjelden overholder denne fristen, har årets debatter vært uvanlig kaotiske.