FN: Ekstremt vær på alle kontinenter i 2024
Klimaendringer utløste ekstremvær og rekordvarme i 2024, heter det i en FN-rapport. Verden blir bønnfalt om å skifte kurs, vekk fra veien mot ødeleggelse.
Året som går mot sin slutt, har vært det varmeste som noen gang er registrert, og avslutter et tiår som også har vært det varmeste i historien, heter det i årsrapporten fra Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) mandag.
Samtidig har utslippet av drivhusgasser vokst til nye høyder og magasinerer stadig mer varme for framtiden, heter det.
– Klimaendringene skjer rett framfor oss, nærmest daglig, i form av stadig hyppigere og mer ekstreme værfenomener. I år så vi rekordkraftig regn og flom, med påfølgende tap av menneskeliv, i så mange land. Traumatiske forhold har rammet samfunn på hvert kontinent, sier generalsekretær Celeste Saulo i WMO.
Tropisk uvær
Saulo sier at tropisk uvær har ført til enorme tap av menneskeliv og store materielle ødeleggelser, senest i det franske oversjøiske området Mayotte i Indiahavet.
– Intens hete svidde nærmest av flere titall land, med temperaturer på opp mot 50 grader flere steder. Ukontrollerbare skogbranner la store områder øde, sier Saulo.
Parisavtalen satte som mål et øvre tak på oppvarming av kloden på 1,5 grader i forhold til førindustriell tid. I november meldte WMO at overflatetemperaturen i perioden januar til september var 1,54 grader over perioden 1850–1900.
Dette innebærer at året 2024 etter alle solemerker vil passere rekorden som ble satt året før, da økningen var på 1,45 grader. WMO skal offentliggjøre oppdaterte tall for hele året 2024 i januar. Den fulle rapporten om tilstanden på jorda kommer i mars.
Klima topper alt
I sitt nyttårsbudskap brukte FNs generalsekretær António Guterres mye tid på klimautfordringene.
– I dag kan jeg offisielt si at vi har gjennomlevd et tiår med dødelig hete. De ti varmeste år som er registrert, er alle i den siste tiårsperioden. Dette er nedbrytingen av klimaet i sanntid. Vi må komme oss vekk fra veien til ødeleggelse, og vi har ingen tid å miste, sa Guterres.
Han la til at i 2025 må landene peile ut en bedre kurs for jorda ved dramatiske kutt i utslippene og støtte til en omlegging i retning av en mer bærekraftig og fornybar framtid. Det er avgjørende, og det er mulig, advarte generalsekretæren.
Eksperter fra 15 internasjonale organisasjoner, 12 land og en rekke lederskikkelser fra akademia og ulike interessegrupper var samlet i Genève 17.–19. desember for å utarbeide et koordinert rammeverk for kampen mot truslene fra ekstrem hete.