07:21:24Nyhetsstudio

Forsvaret skal bruke biodrivstoff på tjenestereiser

Fram til 2028 skal Norwegian blande inn 15 prosent biodrivstoff når de flyr personale fra forsvarssektoren. Den første tankingen fant sted torsdag.

Norwegian står for tjenestereisene for ansatte i Forsvaret, Forsvarsdepartementet og Forsvarsmateriell. Den første tankingen av biodrivstoff ble markert på Ålesund lufthavn Vigra torsdag.

Flyselskapet skal blande inn 15 prosent biodrivstoff på over 1 million flyginger fram til 2028. Avtalen er norgeshistoriens største av sitt slag, og sannsynligvis den første i NATO-sammenheng.

– Viktig steg

– Denne avtalen er et viktig steg i forsvarssektorens klima- og miljøstrategi. Sektoren har mål om å kutte 20 prosent av CO2-utslippene innen 2030 og redusere utslipp fra innkjøpte varer og tjenester, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen i en pressemelding.

– For å nå disse målene står reduserte utslipp fra tjenestereiser og Forsvarets egne flyginger sentralt. Arbeidet som er gjort for å bane vei her er viktig, sier forsvarssjefen videre.

Biodrivstoff til luftfart produseres foreløpig ikke i Norge, men siden forsvarssektoren har stilt som krav at tankingen skal foregå i Norge, har Norwegian kjøpt biodrivstoffet fra det finske selskapet St1s bioraffineri i Göteborg.

15 prosent av totalforbruket

Norwegian har nå levert 1 million liter biodrivstoff til flyplassen i Ålesund, noe som skal dekke 15 prosent av totalforbruket på forsvarssektorens over 250.000 tjenestereiser i 2024. Dette skal senke CO2-utslippet med over 2000 tonn allerede i år.

Forsvarssjef Kristoffersen sier at de ønsker å legge til rette for økt produksjon av biodrivstoff i Norge.

Norwegian ble i fjor tildelt en fireårig rammeavtale for forsvarssektorens flyreiser i Norge og Norden.