10:22:10Nyhetsstudio
Forsvarsdepartementet vil ikke svare på om norske våpen brukes i ukrainske angrep i Russland

Norge har donert både stridsvogner og ammunisjon til Ukraina. Forsvarsdepartementet vil ikke svare på om våpnene kan brukes i angrep inne i Russland.

«Av sikkerhetshensyn uttaler vi oss ikke om eventuelle betingelser knyttet til norsk militær støtte til Ukraina», svarer spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til Vårt Land på spørsmål om våpnene brukes inne i Russland.

Ukraina innledet forrige uke en operasjon i Kursk-regionen i Russland. Torsdag hevdet Ukrainas forsvarssjef at styrkene har kapret 1150 kvadratkilometer russisk territorium.

Norge har donert 30 stridsvogner til Ukraina siden krigens begynnelse, samt ammunisjon og artilleri. I spørsmål om det er stilt vilkår for hvordan våpendonasjonene kan brukes svarer Frisch dette:

«Ukraina er utsatt for et væpnet angrep fra Russland og har rett til å forsvare seg i henhold til folkeretten, slik det er nedfelt i FN-pakten. Ukraina kan gjennomføre proporsjonale og nødvendige tiltak for å stanse Russlands folkerettsstridige angrep. Dette vil også gjelde på russisk territorium. Retten til selvforsvar stopper ikke ved grensen til Russland.»

Både britiske, amerikanske og tyske stridsvogner som er donert til Ukraina er observert inne i Russland.