03:20:28Nyhetsstudio

Forventer store utfordringer i helgetrafikken etter jordras – stor fare for flere ras

E18 ved Lundeslettene i Tvedestrand kommune ble natt til fredag stengt på grunn av jordras. Ingen biler er tatt av raset. Veien kan bli stengt i lang tid.

Fredag formiddag startet oppryddingsarbeidet på stedet, ifølge Fædrelandsvennen.

En geolog og geotekniker har undersøkt rasstedet blant annet med drone, situasjonen er vurdert som utrygg.

– Det er stor fare for at det kan rase mer, og det kreves derfor rensking både av den lia der skredet har gått, og av terrenget rundt. Deretter kan det ryddes og sikres, med sikte på – i første omgang – å kunne åpne ett kjørefelt, sier byggeleder Ina Rognlid i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Foreløpig ser det ut som det er partier på begge sider av raset som er for ustabile til å kunne bli stående på sikt, sier senioringeniør Rudi Malmo i Statens vegvesen.

Det kan bety lange køer om man hadde tenkt å kjøre E18 gjennom Tvedestrand i helgen.

– Skal du kjøre på E18 gjennom Tvedestrand kommune denne helga så må du være forberedt på at veien er stengt, at omkjøringsveien tar minst 30 minutter lengre tid, og at det i tillegg kan være kø på omkjøringsveien, forteller Rognlid.

Kan forbli stengt i to uker

– Vi håper at vi kan åpne trafikk på ett felt når alt løst fjell er fjernet. Vi vil fortsette sikringsarbeidet mens trafikken går forbi, sier senioringeniør Malmo.

Det kan i verste fall ta 14 dager før veien åpner igjen.

Raset gikk like før klokken 3 fra en bratt skråning over veien ved Lundeslettene i Tvedestrand. Seks personer ble evakuert.

Det er omkjøring via Vegårshei, noe som kan by på utfordringer.

Ber bilister vurdere om de må kjøre

– Vi er klar over at det er en utfordrende omkjøringsvei. Det kan bli vanskelige trafikkforhold hvis det blir mye trafikk. Vi har satt ut trafikkdirigenter på ulike punkter langs omkjøringsveien, men vi oppfordrer alle trafikanter til å beregne god tid, sier byggeleder Ina Rognlid i Statens vegvesen.

Statens vegvesen ber bilister vurdere hvorvidt de må kjøre.

– Det er fredag og normalt en dag med mye trafikk etter hvert, sier Rognlid.

Omkjøringsveien er ikke godkjent for modulvogntog.

Raset gikk like før klokken 3 natt til fredag og er rundt 100 meter langt, ifølge politiet.