18:21:36Nyhetsstudio

Greta Thunberg og 100 klimaaktivister blokkerer området rundt oljemesse i Stavanger

Sammen med den kjente klimaaktivisten Greta Thunberg fra Sverige, er aktivistgruppen Extinction Rebellion i gang med en blokade av veiene inn til ONS-området.

Ifølge aktivistgruppen (XR) deltar rundt 100 personer i blokaden, hvis formål er å hindre oppstarten av olje- og energikonferansen ONS.

ONS, eller Offshore Northern Seas, kalles på folkemunne for oljemessen. Konferansen arrangeres annethvert år i Stavanger og er blant verdens største olje- og energimesser.

– ONS er en stor grønnvaskingsfest for fossilmakten. Enorme pengesummer har i tiår blitt brukt til å stoppe livsviktig klimahandling, sier aktivistgruppens talsperson Jonas Kittelsen.

Klimaaktivistene ber politikerne om å lage en plan for utfasing av olje og gass.

Thunberg forberedt på pågripelse

Aksjonen er en del av aksjonsperioden til Extinction Rebellion mot ONS. Greta Thunberg sitter i rundkjøringen på vei inn til konferanseområdet i Henrik Ibsens gate, opplyser gruppen.

– Vi er en gruppe fra hele Norden som blokkerer inngangen til ONS. Konferansen er en møteplass for de som er mest involvert i klimakrisen. Deres handlinger gjør at mange personer dør og lider, sier Thunberg til Nettavisen.

Hun har ingen planer om å forlate stedet – selv om det måtte resultere i en pågripelse.

– Jeg skal demonstrere under uken for å vise at vi gjør motstand mot denne konferansen.

Må kutte halvparten av utslippene

Den svenske aktivisten er sterkt imot at det arrangeres oljekonferanse, all den tid klimakrisen krever at de globale CO2-utslippene går kraftig ned.

Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) står olje- og gassvirksomhet i dag for om lag 15 prosent av de totale energirelaterte utslippene, og det tilsvarer 5,1 milliarder tonn med klimagassutslipp.

For å oppnå netto nullutslipp innen 2050, anslår IEA at bransjen globalt må kutte 50 prosent av utslippene innen slutten av dette tiåret.

– Får lov å dele budskapet

Ifølge politiet var ONS-demonstrantene i området like før klokken 10. Operasjonsleder John Laurits Ask sier til Nettavisen at de har god dialog med aktivistene.

– De skal få lov til å dele budskapet sitt, så håper vi at de oppfører seg fint, som de pleier å gjøre. Siden messen ikke har startet ennå, så tar vi hendelse for hendelsen. Foreløpig går ting greit, sier han.

Ask er tydelig på at politiets rolle ikke er å stoppe ytringer. Men politiet griper likevel inn i XRs og Thunbergs demonstrasjon, og det begrunner operasjonslederen med at lovlig ferdsel blir forstyrret av aktivistene.

Han bekrefter at noen aktivister har fått pålegg om å flytte seg.