16:15:18Nyhetsstudio

Greta Thunberg og 100 klimaaktivister blokkerer området rundt oljemesse i Stavanger

Sammen med den kjente klimaaktivisten Greta Thunberg fra Sverige, er aktivistgruppen Extinction Rebellion i gang med en blokade av veiene inn til ONS-området.

Ifølge aktivistgruppen (XR) deltar rundt 100 personer i blokaden, hvis formål er å hindre oppstarten av olje- og energikonferansen ONS.

ONS, eller Offshore Northern Seas, kalles på folkemunne for oljemessen. Konferansen arrangeres annethvert år i Stavanger og er blant verdens største olje- og energimesser.

– ONS er en stor grønnvaskingsfest for fossilmakten. Enorme pengesummer har i tiår blitt brukt til å stoppe livsviktig klimahandling, sier aktivistgruppens talsperson Jonas Kittelsen.

Klimaaktivistene ber politikerne om å lage en plan for utfasing av olje og gass.

Thunberg forberedt på pågripelse

Aksjonen er en del av aksjonsperioden til Extinction Rebellion mot ONS. Greta Thunberg sitter i rundkjøringen på vei inn til konferanseområdet i Henrik Ibsens gate, opplyser gruppen.

– Vi er en gruppe fra hele Norden som blokkerer inngangen til ONS. Konferansen er en møteplass for de som er mest involvert i klimakrisen. Deres handlinger gjør at mange personer dør og lider, sier Thunberg til Nettavisen.

Hun har ingen planer om å forlate stedet – selv om det måtte resultere i en pågripelse.

– Jeg skal demonstrere under uken for å vise at vi gjør motstand mot denne konferansen.

Må kutte halvparten av utslippene

Den svenske aktivisten er sterkt imot at det arrangeres oljekonferanse, all den tid klimakrisen krever at de globale CO2-utslippene går kraftig ned.

Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) står olje- og gassvirksomhet i dag for om lag 15 prosent av de totale energirelaterte utslippene, og det tilsvarer 5,1 milliarder tonn med klimagassutslipp.

For å oppnå netto nullutslipp innen 2050, anslår IEA at bransjen globalt må kutte 50 prosent av utslippene innen slutten av dette tiåret.

– Får lov å dele budskapet

Ifølge politiet var ONS-demonstrantene i området like før klokken 10. Operasjonsleder John Laurits Ask sier til Nettavisen at de har god dialog med aktivistene.

– De skal få lov til å dele budskapet sitt, så håper vi at de oppfører seg fint, som de pleier å gjøre. Siden messen ikke har startet ennå, så tar vi hendelse for hendelsen. Foreløpig går ting greit, sier han.

Ask er tydelig på at politiets rolle ikke er å stoppe ytringer. Men politiet griper likevel inn i XRs og Thunbergs demonstrasjon, og det begrunner operasjonslederen med at lovlig ferdsel blir forstyrret av aktivistene.

Han bekrefter at noen aktivister har fått pålegg om å flytte seg.

15:30Redaksjonen

Kystverket skal samarbeide med Vegvesenet om Stad skipstunnel

– Kystverket er å regne som en engangsbyggherre når det gjelder et så stort prosjekt som Stad skipstunnel, og det er derfor ikke hensiktsmessig å bygge opp en stor prosjektorganisasjon internt i egen etat, sier kystdirektør Einar Vik Arset i en pressemelding.

Etaten har derfor signert en samarbeidsavtale med Vegvesenet.

Har kapasitet og erfaring

Statens vegvesen har tilgjengelig kapasitet, har lang erfaring fra store prosjekter, ikke minst innen tunneldrift, og har en hel organisasjon med ulike fagmiljøer som kan bidra inn i prosjektet, heter det i meldingen.

– Vi får tilgang på dyktig og dedikert personell, samtidig som vi har organisasjonen til Vegvesenet i ryggen, sier kystdirektør Arset.

– Vi har tilgjengelig kapasitet, og det er fint å kunne dele kunnskap og personell på tvers av samferdselssektoren. Dette er god ressursutnyttelse, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens Vegvesen i meldingen.

Spektakulært prosjekt

– Stad skipstunnel er et spektakulært og kjempespennende prosjekt, som vi opplever at det er stor interesse rundt, ikke minst fra entreprenørbransjen, sier Davik.

Samarbeidsavtalen som ble signert i dag regulerer først og fremst samarbeidet mellom etatene i anbudsfasen og fram mot kontraktssignering. Senere er det meningen at avtalen kan forlenges og omhandle selve byggingen av skipstunnelen.

– Vi starter nå et samarbeid som skal vare helt til skipstunnelen er ferdig bygget. De nye ressursene fra Statens vegvesen skal inkorporeres i Kystverkets prosjektorganisasjon under min ledelse som prosjekteier, sier kystdirektøren.

Mye vind førte til lavere kraftpriser i forrige uke

Høy fyllingsgrad og stor vindkraftproduksjon i både Norden, Storbritannia og på kontinentet ga lavere kraftpriser i forrige uke.

Det skjer etter flere uker med økte kraftpriser. Det var også høy produksjon fra uregulerbar vannkraft i deler av Sør-Norge, viser kraftsituasjonsrapporten til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Selv om det i perioder var høy produksjon fra både vind- og vannkraft, gikk den samlede produksjonen ned. Derfor gikk også eksporten ned.

Gjennomsnittlige kraftpriser for forrige uke var på 47 øre per kilowattime på Sørvestlandet og mellom 7 og 8 øre/kWh i resten av landet. Både Sørøst- og Vestlandet hadde timer med negativ pris på tirsdagen.

Sørøst-Norge har hatt høy magasinfylling som følge av en vinter med mye snø og en våt sommer. Dette, i tillegg til at det har regnet masse de siste ukene, bidro til at mange av magasinene nå nærmer seg fulle.

Ekorn sørget for toginnstilling i England

Et tog fra Reading til Gatwick-flyplassen i England fikk med seg et par uvelkomne ekorn onsdag morgen. Da et av ekornene nektet å gå av toget, ble det innstilt.

Ekornene, som ikke hadde kjøpt billetter, gikk på toget i Gomshall og ble forsøkt kastet ut i Redhill på 08.54-avgangen fra Reading.

– En av de nektet å hoppe av og ble fraktet tilbake til Reading for å få løst denne tognøtten, melder togselskapet Great Western Railway i en uttalelse.

Det er ikke uvanlig å se kjæledyr som for eksempel hunder på togene i England, men gnagere er et noe sjeldnere syn. Det er ikke kjent hva målet for de to ekornenes reise var.

Det er rundt 2,7 millioner gråekorn i Storbritannia, og bestanden er voksende, ifølge den veldedige organisasjonen Woodland Trust.

Støre åpnet hydrogenfabrikk på Sunnmøre: – Et kinderegg

Hellesylt Hydrogen Hub skal produsere utslippsfritt drivstoff på Sunnmøre med bruk av vannkraft. Onsdag ble fabrikken åpnet med statsministeren til stede.

– Hellesylt Hydrogen Hub er et slags kinderegg. Det bidrar til utslippskutt og næringsaktivitet på Sunnmøre, men også til at vi får mer ut av de fornybare kraftressursene våre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han var til stede under den offisielle åpningsseremonien på fabrikken onsdag. Testproduksjonen startet allerede i sommer.

Pilotanlegget skal bidra til at tungtransport, ferger, cruiseskip og hurtigbåter i regionen kan bli utslippsfrie ved å bruke hydrogen. Fabrikken vil ha en maksimum produksjonskapasitet på 1,3 tonn, opplyser regjeringen.

– Hydrogen en av de mange løsningene vi trenger for å nå våre klimamål. Regjeringen vil bidra til å bygge opp sammenhengende verdikjeder for hydrogen som er produsert med lave eller ingen utslipp. Derfor spiller vi på lag med industrien, blant annet med flere offentlige tilskudds- og låneordninger og samarbeid med EU, sier Støre.

Anlegget i Hellesylt på Sunnmøre har et budsjett på 100 millioner kroner. Det har fått 47 millioner kroner i støtte gjennom statlige PILOT-E, som skal få fram nye, konkurransedyktige bedrifter innen miljøvennlig energiteknologi.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 19,4 øre per kWh torsdag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 19,4 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 27,3 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 0,9 øre høyere enn onsdag og 23,04 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 27,3 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 3,2 øre høyere enn onsdag og 27,3 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 56,01 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 14,5 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 18,9 øre per kWh torsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,9 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 21,6 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 2,03 øre høyere enn onsdag og 18,3 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 21,6 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 1,5 øre lavere enn onsdag og 18,2 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 39,1 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 14,5 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

Midt-Norge: Snittpris for strøm på 19,2 øre per kWh torsdag

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 19,2 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 25,4 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 2,2 øre høyere enn onsdag og 18,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 25,4 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,3 øre høyere enn onsdag og 22,03 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 53,6 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 14,5 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 43,2 øre per kWh torsdag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 43,2 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 48,4 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 2,8 øre lavere enn onsdag og 44,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 48,4 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 14,4 øre lavere enn onsdag og 48,1 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 82,3 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 18,5 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 20,008 øre per kWh torsdag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 20,008 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 34,4 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 9,4 øre lavere enn onsdag og 23,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 34,4 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 28,4 øre lavere enn onsdag og 34,4 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 64,8 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 14,5 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

Makspris på 48,4 øre per kWh for strøm torsdag

Torsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømprisen der ligge på 48,4 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst-Norge blir prisen 34,4 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 25,4 øre, i Nord-Norge blir den 21,6 øre, og i Vest-Norge blir den 27,3 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 82,3 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen torsdag blir mellom klokken 13 og 14 i Sørøst-, Vest-, Midt- og Nord-Norge, da på 14,5 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørvest-Norge 18,5 øre.

Tirsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 62,8 øre per kWh og 8,2 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 3,4 øre per kWh og -5,8 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.