08:25:56Nyhetsstudio
Guterres: Menneskeheten rammet av en ekstrem heteepidemi

Menneskeheten er rammet av en ekstrem heteepidemi, sier FNs generalsekretær António Guterres og ber om handling mot hetebølger som forsterkes av klimaendringene.

– Milliarder av mennesker står overfor en ekstrem heteepidemi. De sliter under stadig dødeligere hetebølger, men temperaturer på over 50 grader. Det er halvveis til kokepunktet, sa Guterres torsdag.

Ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste var søndag, mandag og tirsdag de tre varmeste dagene som noensinne er registrert globalt. Guterres gjentar sin appell til menneskeheten om å gjøre slutt på sin avhengighet av fossilt drivstoff, som forårsaker til store utslipp av klimagasser.

– I dag er vår oppmerksomhet rettet mot effekten av ekstrem hete. Men la oss ikke glemme at det er mange andre ødeleggende symptomer på klimakrisen, som stadig heftigere orkaner, oversvømmelser, tørke, skogbranner, stigende havnivå. Og listen bare fortsetter, sier han.

Mens 2023 er det varmeste året som så langt er registrert, kan 2024 ble enda varmere, og temperaturer på 40 grader er stadig vanligere. I løpet av det siste året er også grensa på 50 grader overskredet minst ti steder – ikke bare i Death Valley i USA, men også i Agadir i Marokko og enkelte steder i India og Kina.

Selv om den intense heten gjerne er mindre synlig og dramatisk enn andre typer ekstremvær som orkaner og flom, er den likevel dødeligere.

Den «tause drapsmannen» var ansvarlig for rundt 489.000 dødsfall i året mellom 2000 og 2019, sammenlignet med 16.000 dødsfall i året som følge av sykloner, ifølge FN-dokumentet «Call to Action», som ble offentliggjort torsdag.