15:15:15Nyhetsstudio

Handelsbalansen svekket siden august

Lavere eksport av naturgass medvirket til et fall i vareeksporten og handelsbalansen i september. Økt eksport av råolje og fisk motvirker fallet.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Total verdi av norsk vareeksport endte på 131,9 milliarder kroner og importen på 86,3 milliarder kroner. Det gir et handelsoverskudd på 45,6 milliarder kroner i september. Lavere naturgasseksport er hovedårsaken til lavere handelsoverskudd enn måneden før. Nedgangen er rundt 26 prosent.

Svak krone trekker opp og ned

Verdien av naturgasseksporten i september er ned hele 32,3 prosent fra august. Det er over 80 prosent lavere enn september 2022.

– Planlagt vedlikehold og forsinket oppstart i produksjonen av naturgass i gassform trekker ned eksportverdien fra august, sier seksjonssjef Therese Vestre i SSB i en analyse.

Den norske krona er fortsatt svak, noe som trekker tallene opp for eksportrettet industri, men også bidrar til å gjøre importvarer dyrere.

Høy pris på råolje

Antall eksporterte fat råolje falt med 1,3 prosent fra august, men Norge eksporterte likevel olje verdt 9,2 prosent mer enn i august. Dette skyldes årets høyeste eksportverdi for råolje. Verdien har ikke vært høyere siden oktober i fjor.

– Produksjonskutt i råolje fra Saudi-Arabia og Russland, samt ytterligere svekkelse av kronen mot dollar, har vært med på å øke oljeprisen i september, sier Vestre.

Fastlandseksporten økte med 2,2 prosent fra august i år, sterkt drevet av økt fiskeeksporten, som var opp 12,2 prosent.