10:05:28Nyhetsstudio
I går, 08:29Redaksjonen

Havvindnæringen kan trenge 15.000 årsverk

Dersom regjeringens mål om tildeling av områder for 30 GW havvind innen 2040 blir realisert, vil det bli et betydelig behov for arbeidskraft og industriell kapasitet, ifølge en ny rapport fra Nasjonalt kompetansesenter for havvind og Norsk Industri.

De anslår at det blir en rask opptrapping av etterspørsel etter kapasitet frem mot 2030. Deretter vil det bli en mer stabil økning frem til et toppunkt på over 15.600 årsverk i årene 2038 og 2039.

Dette skal være årsverk direkte knyttet til havvindparker på norsk sokkel, og ringvirkninger vil komme i tillegg.

Majoriteten av årsverkene vil være operatører og teknikere, med 65 prosent av arbeidsstyrken, etterfulgt av ingeniører (18 prosent) og maritimt mannskap (10 prosent).

– Denne rapporten viser med all tydelighet at vi står overfor en kapasitetsutfordring som må løses om vi skal realisere havvindambisjonene våre, sier Rune Klausen, direktør i Nasjonalt kompetansesenter for havvind.

Rapporten skal kunne være et grunnlag for utdanningsinstitusjoner, leverandørindustri, utbyggere og myndigheter, for det videre arbeidet med næringen, påpeker Runar Rugtvedt, bransjesjef i Norsk Industri Offshore.