12:22:39Nyhetsstudio

Hellas' statsminister fornøyd med godkjenningen av F-35-kjøpet

Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis gleder seg over at USA har gitt grønt lys til salg av F-35-fly til landet.

Etter flere måneder med forhandlinger, kom godkjenningen fra amerikanske myndigheter fredag – samtidig som nabolandet Tyrkia fikk ja til å kjøpe nye F-16-fly.

– I dag er en viktig dag for vårt nasjonale forsvar og for gresk diplomati. Hellas er offisielt i rute med å skaffe opptil 40 moderne F-35-fly, sier Mitsotakis i en uttalelse.

Den greske statsministeren sier han også har fått et brev fra USAs utenriksminister Antony Blinken som «viser den strategiske styrken i forholdet mellom Hellas og USA».

I tråd med vanlig saksbehandling har det amerikanske utenriksdepartementet orientert Kongressen om avtalene, som har lå på vent inntil Tyrkia ga grønt lys til Sveriges søknad om Nato-medlemskap.

Statsministeren sier også at Hellas, i tillegg til flykjøpet, vil få overført store mengder forsvarsmateriell gratis. Dette omfatter fregatter, transportfly av typen C-130, stridsvogner, pansrede kjøretøy og mye annet.

Hellas har lenge forsøkt å få kjøpe F-35-fly som en del av en strategi for styrke forsvaret mot rivalen Tyrkia. Forholdet mellom de to er ofte anspent. Aten har vært sterkt imot USAs salg av nye F-16-fly til Ankara, ikke minst på grunn av en konflikt om havgrenser øst i Middelhavet.