Historisk enighet om kutt i klimautslipp fra internasjonal skipsfart
Bindende krav om å kutte utslippene av klimagasser til netto null i 2050 ble vedtatt i FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) fredag.
Forhandlingene har pågått i London denne uken. Klima- og miljødepartementet omtaler dem som dramatiske.
USA trakk seg fra forhandlingene onsdag. Saudi-Arabia ba til slutt om en avstemning i saken, noe som er uvanlig, ifølge Sjøfartsdirektoratet.
Avstemningen endte med et klart flertall for regelverket.
Grense for utslipp
Det nye regelverket har bestemmelser for hvor mye klimagasser som kan slippes ut. Kravene er bindende i internasjonal sjøfart mellom alle land som har tilsluttet seg regelverket, ifølge Klima- og miljødepartementet.
I tillegg innføres det en økonomisk ordning der skip som ikke oppfyller utslippskravene, må betale inn til et fond. Det antas at inntektene til fondet blir på 100 til 150 milliarder kroner i året.
Dette skal brukes til utvikling av alternativt drivstoff og grønn teknologi.
USA har varslet at de vurderer mottiltak dersom det kreves avgifter fra amerikanske skip, ifølge et brev fra USA som ble sendt til en rekke ambassadører på tirsdag.
De ber om at landene revurderer sin støtte til klimatiltakene.
176 land er medlem av IMO. Det er ikke kjent hvor mange av landene som mottok dette brevet.
Norge har ledet forhandlingene
Norge har ledet forhandlingene om klimakrav og spilt en sentral rolle i utviklingen av rammeverket.
– Jeg er stolt av hva Norge har fått til. I dagens geopolitiske situasjon er dette et lyspunkt som viser at verden fremdeles kan komme sammen for å finne løsninger i møte med klimakrisen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i en pressemelding.
Forslaget er godkjent, men ikke endelig vedtatt. Det skal etter planen skje i oktober og blir i så fall det første globale regelverket som stiller konkrete utslippskrav for en hel næringssektor.
Ikke endelig vedtatt
– Nå er det viktig å holde oppe trykket fram mot oktober, sier direktør i det norske Sjøfartsdirektoratet, Alf Tore Sørheim.
Knut Arild Hareide, administrerende direktør i Norges Rederiforbund, hadde håpet på en enda mer ambisiøs avtale.
– Men nå er vi først og fremst glade for at vi har fått flertall for et internasjonalt regelverk som innebærer at det vil koste mer å bruke fossilt drivstoff. I Rederiforbundet vil vi nå gjøre det vi kan for at avtalen vedtas endelig i oktober og at det skjer så smidig som mulig, sier Hareide.