12:14:39Nyhetsstudio
Indisk TV: Minst 93 døde i jordskred

Minst 93 mennesker er omkommet i jordskred i det sørlige India, ifølge den indiske TV-kanalen Asianet. Mange er skadet eller savnet.

TV-bilder fra området i delstaten Kerala sørvest i landet viser trær som er rykket opp med roten og knuste bygninger i jordmassene. Skredene rammet Wayanad-distriktet tidlig tirsdag morgen.

Tidligere opplyste K. Rajan i delstatsregjeringen at minst 63 omkom i da flere skred ble utløst av voldsomt regn. Hans kontor satte da tallet på skadede til minst 116. Situasjonen er imidlertid uoversiktlig, og tallene på ofre har steget gjennom dagen.

Søker etter savnede

De fleste av ofrene var ansatte på teplantasjer og sov i provisoriske telt på fjellskråningen da skredet ble utløst. Rundt 350 familier bor i området som er rammet, og så langt har 250 mennesker blitt reddet.

Ifølge forsvaret i India er ytterligere hundrevis av mennesker savet etter skredene. De opplyser at rundt 225 soldater søker etter savnede i området. Redningsarbeidet har blitt hindret av blokkerte veier, ustabilt terreng og en bro som har rast sammen.

Statsminister Narendra Modi sier familiene til ofrene skal motta en erstatning tilsvarende rundt 26.000 norske kroner.

Monsunmønstre i endring

Det meteorologiske instituttet i India forteller at det var 280 millimeter med nedbør i Wayanad-distriktet i løpet av 24 timer, og de varsler at det vil komme mer regn de nærmeste dagene. Til sammenligning ble det under ekstremværet Hans i 2023 på det meste registrert 129 millimeter over tre dager på Tunhovd målestasjon, ifølge Meteorologisk institutt.

India har ofte mye nedbør og flom i løpet av monsunsesongen, som varer fra juni til september. Forskere mener at monsunene blir stadig mer uberegnelige på grunn av klimaendringer.

– Monsunmønstrene er stadig mer uberegnelige, og nedbørsmengden vi mottar i løpet av kort tid, har økt. Resultatet er at vi ser hyppigere tilfeller av jordskred og flom i fjellkjeden Western Ghats, sier klimaforsker Roxy Mathew Koll.