05:22:51Nyhetsstudio

Israel varsler «total blokade» av Gazastripen – antallet drepte og fordrevne stiger

Israel trapper opp blokaden av Gazastripen og innfører full stans i innførsel av både mat, rent vann og drivstoff. Samtidig stiger antallet drepte og fordrevne.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant varslet mandag at det skal innføres en total blokade av det palestinske området, der det bor over 2 millioner mennesker.

Han sier at blokaden inngår i det han kaller en kamp mot et «avskyelige folk».

– Vi innfører en fullstendig beleiring av Gaza. Ingen elektrisitet, ingen mat, ikke noe vann, ikke noe bensin. Alt er stengt, sier Gallant i en videokunngjøring.

16 års blokade

Gazastripen har i 16 år vært utsatt for en israelsk blokade, der Israel har bestemt hva slags varer som skal kunne føres inn og ut av området. Også grenseovergangen mellom Egypt og Gazastripen omfattes av blokaden.

Uttalelsen fra forsvarsministeren kommer etter at Hamas lørdag gikk til angrep på Israel på flere fronter, med tusener av raketter og hundrevis av krigere som infiltrerte israelsk territorium, drepte mange mennesker og bortførte minst 130.

Israels ambassadør til Norge sier han tror det blir en lang og blodig krig mot Hamas. Han ber den norske regjeringen forstå hvorfor landet må kjempe.

– Vi vil trenge forståelse fra den norske regjeringen og det norske folk, sier ambassadør Avi Nir-Feldklein og viser til at han har merket seg at statsminister Jonas Gahr Støre kaller angrepet terrorisme, og at Støre la vekt på Israels rett til å beskytte egen befolkning.

– Kollektiv straff

Motangrepet på Gazastripen framstår mer som en hevnaksjon enn noen strategisk kamp mot terror, mener leder Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Det er en dramatisk forverring av konflikten at Israel i strid med folkeretten går til kollektiv avstraffelse av en hel befolkning på Gaza ved å blokkere tilførselen av mat, vann, elektrisitet og drivstoff, sier han til NTB.

Egeland understreker at Israel i helga ble utsatt for det verste terrorangrepet i landets historie. Samtidig påpeker han at det er en sivilbefolkning på over 2 millioner palestinere som rammes av motangrepet.

Bistand stanses

EU-kommisjonen stanser inntil videre alle utbetalinger til palestinske selvstyremyndigheter, opplyser EU-kommissær Oliver Varhelyi på X/Twitter.

– Omfanget av terroren og brutaliteten mot Israel og dets innbyggere er et vendepunkt. Det er ikke lenger mulig å fortsette som før, sier Varhelyi.

Men FNs Midtøsten-utsending Tor Wennesland mener det er en enorm feil å stanse all bistand til palestinske områder.

Det vil kun gjøre situasjonen verre å trekke bistandsmidler fra den palestinske sivilbefolkningen, mener den norske FN-utsendingen.

Nye rakettangrep

Flere personer ble såret i flere rakettangrep mot byene Ashdod og Ashkelon litt nord for Gazastripen mandag formiddag, ifølge avisen Haaretz. Flyalarmen ble også aktivert i Tel Aviv og Jerusalem.

Ifølge den israelske avisen er tre personer såret i et rakettangrep mot et leilighetskompleks i Ashkelon. I tillegg er det meldt om flere sårede i Ashdod, der en 50 år gammel kvinne er alvorlig skadd, ifølge avisen.

Mandag morgen pågikk det kamper på sju til åtte steder nær Gazastripen, ifølge Israels hær (IDF). Siden meldte hæren at de har full kontroll over områdene som har vært under angrep fra Hamas, men at det fremdeles skjer enkelte sammenstøt.

Fortsatt sammenstøt

– Vi har full kontroll i lokalsamfunnene, sier militærets talsmann Daniel Hagari mandag formiddag.

Han føyer til at det fortsatt kan være «terrorister» i området, men understreker at det ikke lenger pågår kamper, kun enkelte sammenstøt.

Ifølge Hagari gjennomfører militæret søk i området, samtidig som israelske stridsvogner og droner overvåker hullene i sikkerhetsgjerdet for å hindre at flere palestinere tar seg inn i Israel.

15 av 24 lokalsamfunn ved grensen til Gazastripen er evakuert, og resten skal evakueres i løpet av de neste 24 timene, oppgir han.

Mandag var det også urolig i nord. Israel angrep grenseområdet mot Sør-Libanon med artilleri og sier de drepte flere væpnede personer som infiltrerte området.

Ifølge Al Jazeera er det også meldt om minst 16 drepte og 80 sårede i forskjellige hendelser på den okkuperte Vestbredden.

Flyktningleirer angrepet

Natt til mandag gjennomførte IDF over 500 angrep mot mål på Gazastripen, het det i en uttalelse.

Angrepene fortsatte utover mandag, der blant annet to flyktningleirer i utkanten av Gaza by ble rammet. Flyktningleirer i Gaza er svært overbefolket og tettbygd, noe som betyr at rakettangrep mot disse områdene fører til store menneskelige tap. En rekke bygninger ble ødelagt i angrepene mandag.

Hæren varslet også at det er sendt fire kampdivisjoner til Sør-Israel, og at det har tatt mer tid enn ventet å få kontroll over sikkerhetssituasjonen etter at Hamas innledet sitt storstilte angrep mot Israel lørdag.

– Vi trodde at vi i morges ville være i en bedre situasjon, sa Hecht.

Reserver innkalt

IDF har innkalt 300.000 reservister for å bistå i kampen mot Hamas.

Formålet er å sikre at Hamas ikke lenger skal være i stand til å true israelere eller kontrollere Gazastripen, sier talsperson Jonathan Conricus i IDF.

– Styrkene våre kjemper stadig og jakter på terroristene som fortsatt er på israelsk territorium, sier Conricus i videoen ifølge nyhetsbyrået DPA.

Over 1000 drepte

Minst 900 personer har så langt blitt drept i Israel, flere av dem utlendinger, og det seneste tallet fra helsemyndighetene på Gazastripen er at 560 palestinere er drept i israelske luftangrep siden lørdag.

Hamas og Islamsk hellig krig hevder i tillegg å holde over 130 sivile og soldater som gisler. Israelske myndigheter bekrefter at minst 100 mennesker er tatt som gisler av Hamas. Flere tusen er såret på begge sider.

Mange av dem som er tatt som gisler, befant seg på en ravefestival ved grensa til Gaza. Søndag ble det funnet 260 døde på festivalområdet etter at de væpnede Hamas-krigerne lørdag ankom i paraglidere og motorsykler, meiet ned folk for fote og tok med seg flere som fanger.

Så lenge Hamas har gisler i Gaza, må Israel utvise en viss forsiktighet med bombing, men konstante luftangrep gjør det samtidig vanskelig å starte forhandlinger om bytte av gisler mot fanger. Hamas hevdet mandag at fire gisler er drept i ett slikt luftangrep.

Reuters skriver at Qatar i forståelse med USA har innledet samtaler med Hamas om gislene, og Egypt er i tett kontakt med både Israel og Hamas for å hindre videre opptrapping i krigen og for å sikre at de israelske gislene overlever.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan oppfordret i en samtale med president Isaac Herzog mandag Israel til ikke å angripe Gazastripen uten å ta hensyn til sivile.

Sivile betaler høy pris

Sivile på begge sider betaler en høy pris for kampene. IDF evakuerer minst fem byer i nærheten av Gaza, mens FN sier at mer enn 123.500 av Gazas innbyggere er blitt fordrevet.

Over 1000 mål på Gazastripen er truffet, blant dem en moske og flere boligblokker. Store deler av byen Beit Hanoun ligger i grus.

– Over 123.538 mennesker er blitt internt fordrevet på Gazastripen, for det meste på grunn av frykt, ønske om beskyttelse eller fordi hjemmene deres er ødelagt, opplyser FNs nødhjelpskontor OCHA mandag.

Minst 137.000 har søkt tilflukt i FNs skoler og flyktningsentre som anses som nøytralt territorium, opplyser Fns generalsekretær António Guterres.