12:15:09Nyhetsstudio
Kina og Russland med felles militærøvelse i Sørkinahavet

Kina og Russland fortsetter å styrke sine militære bånd med en felles militærøvelse i Sørkinahavet.

Åpningsseremonien fant sted i den kinesiske havnebyen Zhanjiang søndag, og onsdag er øvelser med skarp ammunisjon blitt satt i gang, ifølge både russiske og kinesiske statlige medier.

Hvert land stiller med minst tre fartøy hver, skriver den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times. Øvelsen innebærer luftforsvar i tillegg til antiubåtkrigføring, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Kina har i forkant av øvelsen understreket at de ikke er knyttet til noen internasjonale eller regionale situasjoner. Øvelsen er derimot ment å «demonstrere begge lands kapasitet til sjøs for å ta hånd om sikkerhetstrusler og opprettholdelse av fred og stabilitet globalt og regionalt», melder den kinesiske statskanalen CCTV.

Sørkinahavet er den viktigste maritime forbindelsen mellom Stillehavet og Indiahavet, og skipsrutene forbinder Øst-Asia med Europa og Midtøsten. En tredel av verdens skipstrafikk passerer området, noe som gir det stor økonomisk og strategisk verdi. Det antas også å være store olje- og gassforekomster under havbunnen.

Kina gjør krav på omtrent hele Sørkinahavet, inkludert områder som Filippinene, Vietnam, Brunei, Malaysia og Taiwan også gjør krav på. Kina har blant annet bygd baser på skjær som ligger under vann ved lavvann.