Kinas jordprøver fra månen klare for retur til jorda
Den kinesiske sonden har deponert jordprøver fra månens bakside i romfartøyet som nå setter kursen for jorda, melder Xinhua.
Denne viktige delen av ekspedisjonen skjedde torsdag. Det ubemannede romfartøyet skal returnere til jorda og ventes å lande i Indre Mongolia 25. juni.
Hvis dette lykkes, blir Kina det første landet noensinne som har klart å sende tilbake materiale fra den siden av månen som alltid vender bort fra jorda.
Chang'e-6-sonden tok av fra månens bakside tirsdag etter å ha gravd opp jord- og steinprøver i to dager. Under oppholdet på overflaten avdekket sonden et kinesisk flagg i basalt, en bergart det er svært mye av på månen, skriver Xinhua.
Måneferden er en kilde til stor nasjonal stolthet i Kina. Tusener av tilreisende var vitne til oppskytningen i Hinan-provinsen i mai. Enhver fase av ekspedisjonen er blitt nøye omtalt i kinesiske medier, både radio, fjernsyn og sosiale medier.
Overføringen av prøver til romfartøyet som er på vei tilbake til jorda, blir framstilt som en stor kinesisk prestasjon. Forskerne håper å finne ut mer om solsystemets opprinnelse.
Nasa-sjef Bill Nelson gratulerer Kina med prosjektet, men ber samtidig kinesiske myndigheter være mer åpne om mål og hensikter med sitt romprogram. Nelson har tidligere advart om at USA og Kina befinner seg i et romkappløp om å dra tilbake til månen og at Kina vil gjøre krav på eventuelle vannressurser som blir funnet.
En talsperson for Kinas utenriksdepartementet sa torsdag at romferden til månens bakside er et historisk skritt for menneskehetens fredelig bruk av verdensrommet og at mange land har lovpriset den kinesiske gjennomføringen.