Kjeller flyplass legges ned etter over 100 års drift
Kommunestyret i Lillestrøm vedtok onsdag at landets eldste flyplass – Kjeller – skal legges ned. Flyplassen skal bli til boliger og næringsbygg.
– Flertallet mener at vi ikke skal ha fly i lufta, men at vi skal planlegge ut ifra byutvikling, samtidig som den viktige flyhistorien på Kjeller skal ivaretas, sier ordfører Kjartan Berland (H) til NRK.
Avstemningen endte med flertall på 33 mot 22 stemmer, bestående av Høyre, Ap, KrF og Venstre, ifølge Romerikes Blad.
Kjeller flyplass ble åpnet allerede i 1912. I dag brukes den i hovedsak av de to største flyklubbene i landet, samt av en liten avdeling fra Forsvaret, som skal flytte ut i 2026.
Nedleggelsen skjer ikke uten motstand, og flere motstandere mener at byutviklingen på tomta kan foregå mens flyplassen drives videre.
Oslo Børs endte handelsåret flatt
Hovedindeksen på Oslo Børs var helt flat, på 0,00 prosent, ved børsslutt på årets siste handelsdag og endte på 1425,05 poeng.
I 2024 gikk hovedindeksen opp 9,06 prosent, skriver E24.
Det er sjømat og shipping som er blant sektorene som har løftet Børsen i år, begge sektorindeksene er opp rundt 13 prosent i 2024, men endte med svak nedgang mandag.
Blant aksjer som har steget mest på Hovedindeksen i år finner vi selskaper som Kongsberg gruppen, som er opp 175,03 prosent, og MPCC som har steget 55,57 prosent i 2024. Equinor derimot, falt 17,62 prosent i år.
De mest omsatte aksjene mandag var Equinor som steg med 1,3 prosent, og Borr Drilling som endte opp 0,65 prosent. Kongsberg gruppen falt 1,08 prosent, Norsk Hydro endte ned 0,13 prosent og DNB falt 0,31 prosent.
Mandag ettermiddag omsettes et fat nordsjøolje for 74,28 dollar, en oppgang på 1,21 prosent.
Hos de mer toneangivende europeiske børsene pekte pilene nedover. Ved børsslutt var FTSE 100-indeksen i London ned 0,61 prosent, CAC 40 i Paris falt 0,65 prosent, og DAX i Frankfurt falt 0,38 prosent.
FN: Ekstremt vær på alle kontinenter i 2024
Klimaendringer utløste ekstremvær og rekordvarme i 2024, heter det i en FN-rapport. Verden blir bønnfalt om å skifte kurs, vekk fra veien mot ødeleggelse.
Året som går mot sin slutt, har vært det varmeste som noen gang er registrert, og avslutter et tiår som også har vært det varmeste i historien, heter det i årsrapporten fra Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) mandag.
Samtidig har utslippet av drivhusgasser vokst til nye høyder og magasinerer stadig mer varme for framtiden, heter det.
– Klimaendringene skjer rett framfor oss, nærmest daglig, i form av stadig hyppigere og mer ekstreme værfenomener. I år så vi rekordkraftig regn og flom, med påfølgende tap av menneskeliv, i så mange land. Traumatiske forhold har rammet samfunn på hvert kontinent, sier generalsekretær Celeste Saulo i WMO.
Tropisk uvær
Saulo sier at tropisk uvær har ført til enorme tap av menneskeliv og store materielle ødeleggelser, senest i det franske oversjøiske området Mayotte i Indiahavet.
– Intens hete svidde nærmest av flere titall land, med temperaturer på opp mot 50 grader flere steder. Ukontrollerbare skogbranner la store områder øde, sier Saulo.
Parisavtalen satte som mål et øvre tak på oppvarming av kloden på 1,5 grader i forhold til førindustriell tid. I november meldte WMO at overflatetemperaturen i perioden januar til september var 1,54 grader over perioden 1850–1900.
Dette innebærer at året 2024 etter alle solemerker vil passere rekorden som ble satt året før, da økningen var på 1,45 grader. WMO skal offentliggjøre oppdaterte tall for hele året 2024 i januar. Den fulle rapporten om tilstanden på jorda kommer i mars.
Klima topper alt
I sitt nyttårsbudskap brukte FNs generalsekretær António Guterres mye tid på klimautfordringene.
– I dag kan jeg offisielt si at vi har gjennomlevd et tiår med dødelig hete. De ti varmeste år som er registrert, er alle i den siste tiårsperioden. Dette er nedbrytingen av klimaet i sanntid. Vi må komme oss vekk fra veien til ødeleggelse, og vi har ingen tid å miste, sa Guterres.
Han la til at i 2025 må landene peile ut en bedre kurs for jorda ved dramatiske kutt i utslippene og støtte til en omlegging i retning av en mer bærekraftig og fornybar framtid. Det er avgjørende, og det er mulig, advarte generalsekretæren.
Eksperter fra 15 internasjonale organisasjoner, 12 land og en rekke lederskikkelser fra akademia og ulike interessegrupper var samlet i Genève 17.–19. desember for å utarbeide et koordinert rammeverk for kampen mot truslene fra ekstrem hete.
Hastemøtet om togkaoset finner sted neste uke
Første juledag var det stans i togtrafikken i hele landet. Nå samler samferdselsministeren troppene for å hindre at det skjer igjen.
Det er duket for hastemøte tirsdag neste uke, opplyser samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til TV 2.
– Jeg har kalt inn Bane Nor, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn til et møte første uka i januar for å få en redegjørelse for det som skjedde og for å drøfte hvordan vi kan unngå at dette skjer igjen, sa han i forrige uke.
Møtet finnet sted i Samferdselsdepartementet i Akersgata 59 (R5) 7. januar klokken 14.30.
I over tolv timer var det stans i togtrafikken i hele landet. Bane Nor sa at togstansen skyldtes en feil i kommunikasjonssystemet mellom togene og trafikkstyringssentralen.
Hensikten med møtet er å få en redegjørelse for det som skjedde, og for å drøfte hvordan de kan unngå at det skjer igjen. Etter møtet er Nygård tilgjengelig for pressen, opplyser Samferdselsdepartementet.
Den siste Salma-laksen er produsert
Fredag ble den siste Salma-laksen sendt fra fabrikken i Bømlo, melder nettavisen IntraFish.
– Det er ressurskrevende å lage Salma-laksen. Det er vanskelig å tjene penger på et så høyforedlet produkt når så mange faktorer går imot oss, sier hovedtillitsvalgt Randi Bjelland i Bremnes Seashore til IntraFish.
Lakseoppdretteren annonserte i begynnelsen av desember at de avvikler produksjon og salg av Salma-produkter. Dette fører til at 100 ansatte mister jobben.
– Salma har være et eventyr som har satt norsk laks på verdenskartet og skapt stor stolthet i hele organisasjonen. Men økonomiske realiteter gjør at vi ikke lenger kan forsvare videre satsing på Salma, sa konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase i en pressemelding den gang.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 33,3 øre per kWh tirsdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 33,3 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 41,7 øre.
Tirsdagens snittpris per kWh er 0,1 øre lavere enn mandag og 35,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen tirsdag på 41,7 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 4,1 øre høyere enn mandag og 29,9 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 74,03 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 24,5 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 6,8 øre per kWh tirsdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 6,8 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 9,07 øre.
Tirsdagens snittpris per kWh er 3,02 øre høyere enn mandag og 37,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen tirsdag på 9,07 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 3,1 øre høyere enn mandag og 42,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 26,5 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 2,5 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 11,5 øre per kWh tirsdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 11,5 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 17,6 øre.
Tirsdagens snittpris per kWh er 5,2 øre høyere enn mandag og 39,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen tirsdag på 17,6 øre per kWh er mellom klokken 12 og 13. Den er 9,6 øre høyere enn mandag og 52,3 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 43,8 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 7,08 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 37,2 øre per kWh tirsdag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 37,2 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 47,2 øre.
Tirsdagens snittpris per kWh er 0,4 øre lavere enn mandag og 25,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen tirsdag på 47,2 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 1,5 øre høyere enn mandag og 24,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 80,8 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 18,7 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.
Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 35,9 øre per kWh tirsdag
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 35,9 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 45,7 øre.
Tirsdagens snittpris per kWh er 1,2 øre lavere enn mandag og 26,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen tirsdag på 45,7 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 1,9 øre høyere enn mandag og 25,9 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 79,04 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 24,4 øre per kWh mellom klokken 22 og 23.
Makspris på 47,2 øre per kWh for strøm tirsdag
Tirsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 10 og 11 på formiddagen vil strømprisen der ligge på 47,2 øre per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 45,7 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 17,6 øre, i Nord-Norge blir den 9,07 øre, og i Vest-Norge blir den 41,7 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 80,8 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen tirsdag blir mellom klokken 2 og 3 på natten i Nord-Norge, da på 2,5 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 24,4 øre, Sørvest-Norge 18,7 øre, Midt-Norge 7,08 øre og Vest-Norge 24,5 øre.
Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 45,7 øre per kWh og 1,2 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 71,7 øre per kWh og 30,2 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.