06:21:24Nyhetsstudio

Klart for utbygging av store nye havvindprosjekter i Storbritannia

Regjeringen i Storbritannia har i en auksjon tildelt kontrakter på bygging av ni nye vindparker til sjøs. De skal produsere strøm til flere millioner boliger.

– Dette er et nytt betydelig skritt i vår innsats for å sikre ren energi innen 2030, sier energiminister Ed Miliband i en uttalelse.

I auksjonen har en rekke selskaper sikret seg avtaler om en minstepris på strømmen de skal levere. Blir prisen lavere enn dette, dekker staten differansen. Blir den høyere, må selskapene betale tilbake penger.

Alt i alt er det snakk om 131 vind-, sol- og tidevannskraftprosjekter. De skal til sammen produsere nok strøm til 11 millioner boliger.

Blant de ni havvindprosjektene er Hornsea 3 og Hornsea 4, som vil bli Europas største og nest største havvindpark. Det danske selskapet Ørsted er blant dem som er tildelt kontrakter knyttet til disse prosjektene.

I en tilsvarende auksjon i fjor, da De konservative hadde regjeringsmakten i Storbritannia, ble det ikke tildelt en eneste kontrakt. Denne gangen har Labour-regjeringen tilbudt selskapene bedre minstepriser.

Selv om det nå vil bli produsert mye mer fornybar kraft, påpeker miljøorganisasjonen Greenpeace at britene ennå ikke er i rute til å nå sitt fornybarmål for 2030.