Klimaeksperter: Mindre klimaengasjement fra USA kan smitte til Europa
At USA trekker seg fra Parisavtalen, kan bety mindre innsats for å kutte i utslipp, noe som kan smitte til europeiske land, tror to klimaeksperter.
– Parisavtalen ble jo såpass vellykket fordi man fikk til et bilateralt samarbeid mellom Kina og USA, de to landene med høyest utslipp i verden. Mye hviler på dette. Så når én av de nå faller av, er det klart at det er problematisk, sier Endre Tvinnereim til NTB.
Han er professor ved Universitet i Bergen og underviser blant annet i klimapolitikk.
– Dette er et stort tilbakeslag for internasjonalt klimasamarbeid.
USAs klima-exit
Da Donald Trump hadde sin første dag på jobben mandag, lovet han å trekke USA fra Parisavtalen, som danner grunnlaget for den internasjonale innsatsen for å kutte klimagassutslipp.
I samme åndedrag erklærte han nasjonal energikrise og åpnet for mer boring etter olje og gass. I tillegg opphevet Trump en presidentordre om overgang til elektriske biler.
Med andre ord: Klima står ikke langt oppe på Trumps prioriteringsliste når han de neste fire årene er sjef for verdens største økonomi.
Smitte til Europa
Det kan ha en smitteeffekt på flere land i Europa også, mener Gunnar Eskeland. Han er professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole og jobber særlig med klima- og energispørsmål.
– For Europa har det alltid vært et viktig spørsmål: Hva hvis andre regioner som USA ikke følger på? Jeg tror Europa opprettholder trykket på utslippsreduksjoner, men smitteeffekt fra USA er en mulighet, kanskje ikke minst i Øst-Europa, sier han til NTB.
Ifølge Eskeland var ikke USAs innsats for klimagassutslipp spesielt stort i utgangspunktet, men likevel veldig viktig. Han tror at EU kan miste kraft i globale klimaforhandlinger dersom USA viser at de ikke lenger bryr seg.
– Et ønske og en vilje til – i Europa – å gå foran og dra lasset for å inspirere og å kunne preke internasjonalt vil jo nødvendigvis svekkes om det blir tydelig at USA faller fra. Disse effektene spres over tid, altså minst to til seks år, sier Eskeland.
Neste år er det mellomvalg i USA. Da kan Kongressen vippe til at Demokratene får flertallet, påpeker han. Og om fire år er Trumps presidentperiode over.
– Så en del av usikkerheten dreier seg om hva Trump faktisk får gjort, sier Eskeland.
Mener Biden var smart
UiB-professor Tvinnereim sier at det ikke er sikkert at fornybarsubsidiene fra Joe Bidens administrasjon blir lette å kutte. Men han tror også at klimaengasjementet globalt kan gå ned som følge av Trump.
– De i Europa som spør seg hvorfor vi skal bry oss om klima når ikke USA gjør det, får nok vind i seilene av dette, sier han.
Men i USA har Biden-administrasjonens klimatiltak i lovvedtaket IRA skapt arbeidsplasser også i republikanske delstater. Omfattende subsidier har gått til fornybar energi.
Her tror professoren at Trump vil få problemer med å kutte
– Biden fikk til mye som president, men han har ikke vært så god på å markedsføre det. Med IRA har han hatt en gulrot-tilnærming til fornybarindustrien ved å gi subsidier. Det kan bli vanskelig å fjerne disse, særlig i delstater med mange republikanere, sier han.
– Beklagelig
Signalene fra Trump er dårlig nytt for det internasjonale klimasamarbeidet, mener klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
– Vi lever i en verden som trenger mer samarbeid, ikke mindre. Ikke minst om globale utfordringer som klima. Da er det beklagelig at USA trekker seg fra Parisavtalen, sier han.
Klimaministeren forsikrer at Norge skal fortsette å være en konstruktiv samarbeidspartner for mye av klimaarbeidet som skjer i USA, uavhengig av landets tilknytning til Parisavtalen.
Miljøpartiet De Grønnes leder, Arild Hermstad, mener den norske regjeringen må være enda tydeligere i sin klimapolitikk og ber om at Norges klimasamarbeid med EU forlenges.
– Og ikke minst starte opp debatten igjen om norsk EU-medlemskap. Så håper jeg at Bjelland Eriksen ser at når USA gjør mindre, så må vi gjøre mer, sier han.