Klimatoppmøtet: – Over 2400 fossil-lobbyister er til stede
Flere enn 2400 delegater knyttet til olje, gass og kull er til stede på klimatoppmøtet i Dubai, ifølge miljøaktivister.
Opptellingen er gjort av Kick Big Polluters Out (KBPO), en paraplyorganisasjon der mange miljøorganisasjoner inngår.
De som har havnet på lobbyist-listen, er delegater knyttet til selskaper eller organisasjoner som jobber med fossil energi. Blant selskapene som har representanter på møtet, er ExxonMobil, BP og norske Equinor.
– Det ryktes at disse samtalene vil føre til framgang i utfasingen av fossil energi. Fossil energi-industrien er her for påvirke det utfallet så mye som mulig, hevder George Carew-Jones fra KBPO overfor BBC.
Mer åpenhet
Nye FN-regler har i år gjort det lettere å få oversikt over deltakerne enn på tidligere klimatoppmøter. For første gang er alle deltakere bedt om å oppgi informasjon om arbeidsgiver eller organisasjonen de representerer.
Å sammenligne med tidligere klimatoppmøter er derfor ikke helt enkelt. Men ifølge KBPO er antallet delegater med fossil-tilknytning i år rekordhøyt.
Slik navnet tilsier, ønsker KBPO å holde olje-, gass- og kullnæringen borte fra klimatoppmøtene.
– Storforurensernes giftige nærvær har hindret framgang i årevis, sier Alexia Leclercq fra Start: Empowerment, en av organisasjonene som inngår i KBPO.
Norsk paviljong
Ikke bare antall lobbyister, men også det samlede antallet deltakere er rekordhøyt på klimatoppmøtet i Dubai. Om lag 97.000 deltakere er registrert.
I tillegg har så mange som 400.000 mennesker angivelig registrert seg for å besøke «den grønne sonen», utenfor området der forhandlingene foregår. Her er et stort antall utstillinger og selskaper som viser fram ny teknologi og nye løsninger som hevdes å kutte utslipp.
På klimamøtet er det i år en offisiell norsk næringslivspaviljong, som statlige Innovasjon Norge står bak. Her deltar blant andre Aker og Equinor, ifølge E24.
I forkant av møtet avviste Equinor overfor E24 at de ville drive lobbyvirksomhet i Dubai.
– Vi respekterer de politiske prosessene. Det er først og fremst en konferanse mellom land. For oss er det å kunne bringe til torgs ulike løsninger som er viktig i energiomstillingen, sa pressetalsperson Sissel Rinde.