Kraftig slanket COP 16 gjør et nytt forsøk
De internasjonale samtalene om vern av natur ble gjenopptatt i Roma tirsdag, etter at et tilsvarende møte i fjor mislyktes og endte i kaos.
En krangel om finansiering mellom rike land og utviklingsland førte til at første runde av naturtoppmøtet COP 16 brøt sammen i november i Cali i Colombia. Nå skal det gjøres et nytt forsøk.
Etter at en banebrytende avtale om naturvern ble inngått for noe over to år siden, en avtale som blant annet omfattet et løfte om å verne 30 prosent av verdenshavene innen 2030, fortsetter landene krangelen om penger. De trengs for å snu naturødeleggelser som forskerne sier truer en million arter.
Forhandlerne møttes tirsdag i Roma, i hovedkontoret til FNs organisasjon for ernæring og landbruk.
Blant deltakerne er klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap), som reiser til Roma onsdag. Norge er sammen med Madagaskar bedt om å ha en viktig rolle i forhandlingene om å stanse tapet av natur, opplyser regjeringen.
Brøt sammen
– Vi mennesker er avhengige av å ta vare på naturen – både i havet og på land. Derfor er det så viktig at vi klarer å følge opp den avtalen vi ble enige om i Montreal i Canada for drøyt to år siden, sier Eriksen.
– Partene står langt fra hverandre, og det må legges ned hardt arbeid for å komme fram til en løsning som alle kan godta. Hvis vi ikke lykkes, er oppfølgingen av naturavtalen i spill, sier han.
Samtalene skjer mens verden står midt i omfattende geopolitisk uro, med utfordringer som strekker seg fra handelspolitikk og gjeldsbekymringer til krigen i Ukraina.
Selv om USA ikke har undertegnet FNs konvensjon om biologisk mangfold, kaster også gjenvalget av USAs president Donald Trump skygger over møtet.
Må samle verden
COP16s president Susana Muhamad er imidlertid optimistisk og mener at oppdraget med å beskytte naturen har «kraften til å samle verden».
– Det er ingen liten sak, i dette veldig polariserte, fragmenterte, splittende og konfliktfulle geopolitiske landskapet, sier den colombianske miljøministeren. Hun oppfordrer landene til å jobbe sammen for det hun omtaler som det viktigste formålet menneskeheten har i det 21. århundret: Den felles kapasiteten for å opprettholde liv på planeten.
Møtet som åpner tirsdag, er i et langt mindre format enn møtet i Cali, der det deltok 23.000.
I Roma er bare 1400 akkreditert, og bare noen hundre nasjonale representanter deltok i åpningsseremonien i en hall med utsikt til de regnvåte ruinene av Circus Maximus.
Muhamad sier hun har håp om at diskusjonene som har fortsatt i etterkant av COP16-møtet i Cali, har hjulpet med å legge grunnlaget for møtet som nå er åpnet i Roma.
Kort frist
Landene skal innen torsdag hamre ut en plan for å skaffe 200 milliarder dollar årlig til naturverntiltak innen 2030. Summen omfatter 30 milliarder dollar som skal overføres fra rike land til fattigere land.
Krangelen som endte med sammenbrudd i Cali, handlet først og fremst om hvordan midlene skal håndteres.
Utviklingslandene, med Brasil og en gruppe afrikanske land i spissen, ønsker et nytt dedikert fond øremerket naturmangfold, utenfor Verdensbanken. De mener de ikke er godt nok representert i de mekanismene som finnes i dette arbeidet i dag.
Rike land, med EU, Japan og Canada i spissen, mener på sin side at etablering av flere fond vil stykke opp og fragmentere bistanden. På fredag la presidentskapet i COP 16 fram en tekst der det foreslås å utsette den endelige beslutningen om et nytt fond til senere samtaler i FN-regi, samtidig som eksisterende finansieringsordninger for naturvern reformeres.
Dersom man ikke klarer å bli enige i Roma, vil sakene først tas opp til ny beslutning på neste naturtoppmøte (COP17) i Armenia i 2026, skriver Klima- og miljødepartementet på sine nettsider.