06:15:56Nyhetsstudio

Kreml nekter å kommentere oppslag om at sjefen for sjøforsvaret er avsatt

Russiske myndigheter vil ikke kommentere oppslag om at sjefen for sjøforsvaret er avsatt etter tap av flere krigsskip under ukrainske angrep i Svartehavet.

Flere medier, blant dem den regjeringsvennlige avisen Izvestia, meldte i helgen at admiral Nikolaj Jevmenov er blitt erstattet av sjefen for nordflåten, Aleksandr Moisejev.

Kreml unnlater å kommentere utnevnelsen, som normalt ville ha blitt kunngjort som et dekret fra presidenten.

– Det finnes dekreter som er kategorisert som hemmelige, jeg kan ikke gi kommentarer om dem. Det er ingen offentlige dekreter om dette spørsmålet, svarte pressetalsmann Dmitrij Peskov da han mandag ble spurt om oppslagene.

Den 61 år gamle Jevmenov ble utnevnt til sjef for marinen i mai 2019. Hvis avsettelsen blir bekreftet, er det snakk om den største omkalfatringen i den militære toppledelsen siden sjefen for luftforsvaret, Sergej Surovikin, ble avsatt i fjor.

Ukrainske militærmyndigheter hevder å ha ødelagt eller senket over to dusin russiske krigsskip siden krigen begynte i februar 2022. Senest i forrige uke skal en militær patruljebåt ha blitt senket.

Disse angrepene er en utfordring for den russiske militærledelsen som har måttet flytte skip fra sin gamle marinebase Sevastopol på Krim-halvøya til havnebyen Novorossiysk lenger øst.