09:16:41Nyhetsstudio

Kyllingbonde tiltalt for mishandling av 31.000 kyllinger

En kyllingbonde i 50-årene fra Innlandet må i oktober møte i retten etter at store deler av besetningen hans fikk smertefulle skader på føtter og bryst.

Bonden risikerer inntil tre års fengsel, om han skulle bli dømt, skriver Nationen.

Mannen er tiltalt for å ha latt «store deler» av besetningen på 31.000 kyllinger lide høsten 2022, kommer det fram i tiltalen. Bonden skal ikke ha sørget for at fuglene fikk stå på tørt underlag, noe som gir dem sår og etseskader på føttene. Når de ikke lenger greier å stå på beina vil kyllingene legge seg ned og få sviskader også på kroppen. I denne saken er det snakk om skader på både føtter og bryst.

Kyllingprodusenter advares gjerne om problemet, og det påpekes at sviskader er en betennelse som vil utvikle seg til åpne sår hvor bakterier lett kan komme til. For å unngå dette må fuktighet fjernes.

Statsadvokaten mener at det er snakk om grove brudd på dyrevelferdsloven, både når det gjelder levemiljø samt sviktende tilsyn og stell.

– Saken er spesiell ved at den omfatter slaktekylling og et betydelig antall individer, sier aktor, politiadvokat Einar Gaulslaa Bergem.

Mannens advokat Tore Müller Famestad vil ikke kommentere saken overfor Nationen.

Det er satt av to dager til saken i Østre Innlandet tingrett på Elverum.