01:52:56Nyhetsstudio
22. okt. 2024, 17:09NTB, Redaksjonen

Liten oppgang på Oslo Børs – DNB gjorde kjempehopp

Oslo Børs steg 0,38 prosent tirsdag, godt hjulpet av en kanondag for DNB, som steg med over 5 prosent. Til slutt endte børsen på 1444,02 prosentpoeng.

Årsaken til DNBs stigning er det gode kvartalsresultatet som ble lagt fram tirsdag. Der kom det fram at banken hadde tjent 15,3 milliarder kroner før skatt, opp nesten 20 prosent fra samme periode i fjor. Resultatet var også vesentlig høyere enn forventningene.

Etter børsens stengetid kunne DNB konstatere med en oppgang på 5,67 prosent. Kursen endte på 236,5 kroner, og banken økte dermed markedsverdien med 18,9 milliarder kroner.

Til tross for mer beskjedne tall kan også Equinor, Aker BP og Norsk Hydro vise til en liten oppgang. Samtidig steg Vår Energi med hele 2,83 prosent.

Blant de toneangivende børsene i Europa sank DAX 30 i Frankfurt med 0,11 prosent, mens FTSE 100 i London er nede 0,13 ved klokken 17 norsk tid. CAC 40 i Paris er opp 0,07 prosent.

Ambulansefly avbrøt innflyging på grunn av mulig drone

Torsdag ettermiddag måtte et ambulansefly på vei fra Kirkenes til Båtsfjord avbryte innflyvningen etter å ha observert en mulig drone.

– Det var først og fremst et ambulansefly som oppdaget dronen ved innflyvning og gjorde en avbrutt innflyvning og la seg i «holding», skriver lufthavnsjef Eirik Pedersen ved Båtsfjord lufthavn i en epost til NRK.

Ved å legge seg i «holding» tar et fly flere venterunder mens det venter på klarsignal til å lande.

Også et Widerøe-fly fra Vardø, som kom litt senere, fikk beskjed fra flytårnet om en mulig droneobservasjon og utsatte også landingen.

– Etter en stund i holding, og god kommunikasjon med tårnet i Båtsfjord, landet begge flyene trygt, skriver Pedersen.

Politiet har ikke lyktes i verken å gjøre funn av drone eller dronepilot og har derfor ikke fått bekreftet at det dreier seg om en drone, men ser likevel alvorlig på det som skal ha skjedd.

– Politiet ser på generelt grunnlag veldig alvorlig på droneflygninger innenfor restriksjonene til lufthavnene. Det er ikke lov å fly droner innfor fem kilometer til lufthavnen, understreker operasjonsleder Jørgen Haukland Hansen i Finnmark politidistrikt.

75 syke etter E.coli-utbrudd på McDonalds i USA

I USA er 75 personer i 13 delstater syke etter å ha spist Quarter Pounder på McDonalds. Kilden til matforgiftningen skal være E.coli som stammer fra løk.

22 personer er så langt innlagt på sykehus, og to personer har utviklet farlige komplikasjoner som følge av leversykdom, ifølge amerikanske smittevernmyndigheter (CDC). En person i delstaten Colorado har omkommet.

McDonalds-restauranter har trukket Quarter Pounder fra menyer i flere delstater. Delstatene Colorado, Montana og Nebraska er så langt hardest rammet.

Årsaken er trolig rå gul løk. Leverandøren Taylor Farms har trukket tilbake all gul løk produsert i Colorado og sier de er lei seg for at folk har blitt syke.

Andre fast food-restauranter har også for sikkerhets skyld trukket løk fra menyene sine i visse områder, deriblant Taco Bell, Pizza Hut, KFC og Burger King. Sistnevnte opplyser at 5 prosent av deres restauranter i USA bruker gul løk fra det samme anlegget til Taylor Farms i Colorado.

Folk som blir syke av E.coli-bakterien, får vanligvis symptomer som feber, oppkast og diaré, samt dehydrering og svimmelhet.

Tilfellene ble registrert i tidsrommet 27. september til 11. oktober.

Gutt får 28 millioner kroner i erstatning etter fødselsskade

Ni år gamle Arvid Gundersen ble lam etter en fødselsskade, og får 28 millioner kroner i personskadeerstatning av staten.

– Dette er ny norsk rekord i personskadeerstatning, sier familiens advokat Carl Aasland Jerstad til Bergens Tidende.

Det ble klart etter en dom i Hordaland tingrett fredag

Familien hadde fått omtrent 18 millioner fra staten før rettssaken startet, og dommen endte med at de fikk 10 millioner mer. Det opprinnelige kravet fra familien var 40 millioner kroner. Retten mener familien fikk «medhold av betydning».

Pengene skal blant annet sikre at Arvid kan få assistanse også når han blir voksen. Jerstad argumenterte i retten for at fremtiden for gratis velferdsytinger er usikker.

– Når eldrebølgen kommer, blir det mange som trenger helsehjelp. Da må vi regne med at det blir innstramminger, sa han til BT før saken startet.

Ny korona-variant påvist i Norge

Koronavarianten XEC har vært påvist i Norge siden august, bekrefter Folkehelseinstituttet. Varianten skal kun utgjøre en liten del av prøvene som undersøkes.

Folkehelseinstituttet (FHI) vet enda ikke om det vil bli en dominant versjon av koronaviruset, skriver ABC-nyheter.

– Den er likevel påvist i flere fylker, noe som tyder på at den nok sirkulerer i Norge, men altså på et lavt nivå, sier Karoline Bragstad, seksjonsleder for influensa og andre luftveisvirus ved FHI.

Varianten har allerede spredd seg i Storbritannia, og er en kombinasjon at to virusvarianter. På grunn av de mange mutasjonene skal den være svært smittsom, ifølge britiske helsemyndigheter.

FHI sier at også denne vinteren vil bli preget av koronasykdom.

– Det er helt som ventet at vi vil få en økning i covidsmitte igjen i vinter også i Norge. Det er likevel ikke sikkert at det er denne XEC som vil dominere utbruddet, sier Bragstad.

Varianten XEC er en undervariant Omicron-stammen, som har gitt opphav til flere etterkommere siden den dukket opp i USA i 2021.

Den gode nyheten er at det så langt ikke er noe som tyder på at XEC forårsaker andre symptomer eller mer alvorlig sykdom enn andre varianter av viruset.

Nvidia er nå verdens mest verdifulle selskap

Den amerikanske databrikkeprodusenten Nvidia har vippet Apple av tronen og er nå verdens mest verdifulle selskap.

Apple var inntil nylig verdens mest verdifulle selskap og hadde en børsverdi på 3520 milliarder dollar.

Fredag ble de så vidt passert av Nvidia som med dagens kurs har en børsverdi på 3530 milliarder dollar. Det tilsvarer nærmere 39.000 milliarder kroner.

Nvidia var også verdens mest verdifulle selskap en kort stund i juni, men aksjekurser svinger og Apple gjenerobret da tronen.

Verdien av Nvidia-aksjen har i oktober steget med 18 prosent som følge av stor etterspørsel etter databrikker til bruk i utvikling av kunstig intelligens (KI).

Flere sier de har bedre økonomi enn i fjor

Nordmenn er fortsatt relativt pessimistiske i synet på husholdningens økonomi, men noen flere sier de har det bedre nå enn for ett år siden.

Det kommer fram i Opinions forbrukertillitsindeks for oktober. Tallet for oktober endte på -12,8, som er akkurat det samme som i juni.

Hver delindeks er slik at tallet er 100 hvis alle venter sterk positiv endring, og minus 100 hvis alle venter sterk negativ endring. Hvis alle venter ingen endring blir tallet lik 0.

– Andelen som sier at husholdningens økonomi er bedre i dag, sammenlignet med for ett år siden, har riktignok gått fra 11 prosent i januar og februar til 17 prosent i oktober, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

Det er den høyeste andelen siden sommeren 2022.

– Trenden har vært stigende gjennom året, selv om det går sakte oppover. Det er et tegn på at flere har fått reallønnsvekst og økt kjøpekraft, sier han.

Det betyr likevel ikke at nordmenn flest har bedre tro på økonomien ett år fram i tid. I januar svarte 26 prosent at de trodde på litt eller mye bedre økonomi om ett år. Den andelen er uendret i oktober.

E6 i Hemnes stengt over helgen etter togulykken på Nordlandsbanen

Togavsporingen på Nordlandsbanen stenger E6 i Hemnes gjennom hele helgen. Det vil bli foretatt en ny vurdering av situasjonen mandag formiddag.

– Politiet og Bane Nor sier at operasjonen etter togavsporingen i Nordland torsdag er svært kompleks, og vil ta tid, forteller Siril Veiåker Nilsen, seksjonssjef ved Vegtrafikksentralen nord i Statens vegvesen.

Det betyr at Norge på et vis er delt i to i flere dager. Anbefalt omkjøring er E12 over Umbukta via Sverige, og deretter riksvei 73 via Hattfjelldal. En veistrekning som er omtrent 270 kilometer lenger enn den vanlige ruten.

– På denne strekningen har svenske myndigheter nå lempet på tollrestriksjonene, slik at grensepassering blir mye enklere, særlig for kommersiell varetransport. Vi oppfordrer derfor alle som kan til å benytte denne omkjøringen, sier Nilsen.

Det er også mulig å komme seg fram gjennom ferjesambandet Nesna-Levang på fylkesvei 17, men her har Norges Lastebileier-Forbund allerede meldt om sprengt kapasitet på ferjene.

Gruveselskap går med på å betale nærmere 350 milliarder kroner etter demningskollaps i Brasil

Den australske gruveselskapet BHP og deres brasilianske partner Vale har inngått milliardforlik med Brasil etter ulykken der Fundão-demningen kollapset i 2015.

Kollapsen regnes som en av Brasils verste miljøkatastrofer. Flere landsbyer ble oversvømt, regnskog og jordbruksområder ble forurenset og 19 mennesker mistet livet.

Totalsummen på forliket er 31,7 milliarder dollar, opplyser BHP. Det tilsvarer nærmere 350 milliarder kroner etter dagens kurs.

– Det var en forferdelig tragedie. Det skulle aldri ha skjedd, og det må aldri glemmes, sa BHPs administrerende direktør Mike Henry fredag.

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva var til stede da forliket ble undertegnet.

Ifølge BHP Group inkluderer forliket penger som alt er brukt på opprydding etter damkollapsen, samt framtidige utbetalinger til brasilianske myndigheter på 18 milliarder dollar – nærmere 200 milliarder kroner – over de 20 neste årene.

På toppen av dette er det oppnådd enighet om at BHP forplikter seg til å bidra med ytterligere 5.8 milliarder dollar – drøyt 60 milliarder kroner.

Forliket må endelig godkjennes av Brasils høyesterett.

Samferdselsministeren om togulykken: – Viktig å finne ut av årsaker

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) reiste fredag til Bjerka i Nordland i forbindelse med togulykken der en person mistet livet torsdag.

– Tankene våre i dag går til de pårørende som har mistet en av sine kjære, og kollegene i SJ som også er berørt her, sa Nygård til den oppmøtte pressen.

Videre forklarte han at han er til stede for å takke nødetatene og for å bli informert. Nygård skrøt av flere etater for at de samarbeidet godt både under og i etterkant av ulykken.

– Nå er det viktig å finne ut av årsaker og gjøre de grundige vurderingene som Havarikommisjonen gjør i etterkant av denne typen ulykker, sa samferdselsministeren.

Havarikommisjonen ga samtidig en oppdatering om deres arbeid på stedet.

– Nå er det mye venting. Vi har ikke kommet til i sporet. Vi har kun vært på hovedveien her. Det er jo interessant å se hele ulykkesområdet, så vi venter på å komme til, sa havariinspektør Lars Fredrik Andersen.

Det var i 14-tiden torsdag at et passasjertog traff et steinras og sporet av på Nordlandsbanen mellom Bjerka og Mo i Rana. En omkom og fire personer ble skadet. Det var 46 passasjerer om bord i toget.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 5,3 øre per kWh lørdag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 5,3 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 9,7 øre.

Lørdagens snittpris per kWh er 1,8 øre høyere enn fredag og 39,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen lørdag på 9,7 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 5,8 øre høyere enn fredag og 47,2 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt- og Nord-Norge vært 34,02 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 2,5 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.