09:49:40Nyhetsstudio

Ny korona-variant påvist i Norge

Koronavarianten XEC har vært påvist i Norge siden august, bekrefter Folkehelseinstituttet. Varianten skal kun utgjøre en liten del av prøvene som undersøkes.

Folkehelseinstituttet (FHI) vet enda ikke om det vil bli en dominant versjon av koronaviruset, skriver ABC-nyheter.

– Den er likevel påvist i flere fylker, noe som tyder på at den nok sirkulerer i Norge, men altså på et lavt nivå, sier Karoline Bragstad, seksjonsleder for influensa og andre luftveisvirus ved FHI.

Varianten har allerede spredd seg i Storbritannia, og er en kombinasjon at to virusvarianter. På grunn av de mange mutasjonene skal den være svært smittsom, ifølge britiske helsemyndigheter.

FHI sier at også denne vinteren vil bli preget av koronasykdom.

– Det er helt som ventet at vi vil få en økning i covidsmitte igjen i vinter også i Norge. Det er likevel ikke sikkert at det er denne XEC som vil dominere utbruddet, sier Bragstad.

Varianten XEC er en undervariant Omicron-stammen, som har gitt opphav til flere etterkommere siden den dukket opp i USA i 2021.

Den gode nyheten er at det så langt ikke er noe som tyder på at XEC forårsaker andre symptomer eller mer alvorlig sykdom enn andre varianter av viruset.