04:15:59Nyhetsstudio
Mark Rutte har humpete vei til sjefsstolen i Nato

Nato-landene håper Jens Stoltenbergs arvtaker vil være klar før sommeren. Mange peker på nederlandske Mark Rutte – men ikke alle.

Sverige er siste land ut som peker på Nederlands statsminister Mark Rutte som Stoltenbergs etterfølger.

Stoltenberg har sin siste arbeidsdag 30. september etter ti år i sjefsstolen.

– Mark Rutte er en klok leder med solid erfaring. I en tid preget av økt usikkerhet og en forverret sikkerhetspolitisk situasjon trengs det et sterkt Nato som gjennom avskrekking og forsvar bidrar til sikkerheten til alle allierte, og til å fremme fred og frihet, sier Sveriges statsminister Ulf Kristersson torsdag ifølge TT.

Fire land igjen

Beslutningen om hvem som skal ta over, krever full enighet i forsvarsalliansen. Men foreløpig er fire land ikke om bord.

Det gjorde ikke saken enklere at Romanias president Klaus Iohannis for kort tid siden overraskende kastet seg inn i kampen om ledervervet – som mange til da hadde ansett som en «done deal» for Rutte.

Romania vil åpenbart støtte sin egen kandidat. I tillegg mener mange østeuropeiske land at det er på høy tid at Natos neste generalsekretær kommer fra deres kant.

Truer med veto

I tillegg har Ungarn og Tyrkia åpent uttrykt skepsis til Rutte, og Ungarn har til og med truet med å nedlegge veto.

Heller ikke Slovakia støtter foreløpig Rutte.

Av de fire landene regnes Ungarn og Tyrkia for å være de vanskeligste. Men flere Nato-diplomater sier til nettstedet Euractiv at de tror begge landene kan bli overtalt de neste ukene.

Rutte kan foreløpig skilte med støtte fra alle Natos tungvektere – USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Også Estland og Litauen, samt nærmere 20 andre Natoland har uttrykt at de vil ha Rutte som ny Nato-sjef.

Vil ha vedtak før Nato-toppmøte

Saken står ikke formelt på dagsordenen på Natos utenriksministermøte denne uka, men blir trolig livlig diskutert på sidelinjen.

Det er også uklart om beslutningen vil bli tatt på Natos uformelle forsvarsministermøte i Praha i slutten av mai, eller om det først blir klart på Nato-toppmøtet i Washington i juli.

– Jeg tror at vi senest vil se dette avgjort på toppmøtet, uttalte USAs Nato-ambassadør Julianne Smith i forkant av Natos utenriksministermøte denne uka.