Militærtopper sier de har tatt makten i Gabon
– De er blant annet anklaget for forræderi, underslag og korrupsjon. President Ali Bongo er i husarrest, omgitt av sin familie og leger, het det i en uttalelse fra soldatene onsdag formiddag.
Videre sier de at sjefen for Bongos presidentgarde, Brice Oligui Nguema, er innsatt som nytt statsoverhode. Bilder sendt på statlig TV viste Oligui båret opp av hundrevis av soldater som ropte «president Oligui».
Også under statskuppet i Niger i slutten av juli ble lederen av presidentgarden utnevnt til nytt statsoverhode.
Det påståtte kuppet kommer bare dager etter presidentvalget i Gabon.
– Vi har besluttet å forsvare freden ved å gjøre slutt på det nåværende regimet. Derfor er valget og de begrensede resultatene annullert, sa en av soldatene på TV-kanalen Gabon 24, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Stengte grenser
Militærlederne, som sier de snakker på vegne av Komiteen for overgang og gjenoppretting av institusjoner, hevder de representer alle landets sikkerhets- og militærstyrker. Ifølge soldatene er landets grenser er stengt inntil videre, og statlige institusjoner er oppløst.
Blant soldatene er det både medlemmer av garden, det ordinære forsvaret og politiet.
AFP-journalister forteller at de i morgentimene kunne høre skyting i hovedstaden Libreville. Det er så langt ikke kommet meldinger om at noen er drept eller såret i konflikten.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det forholdsvis rolig i hovedstadens gater, foruten noen hundre mennesker som feiret militærets inngripen. Reuters skriver at det ikke har latt seg gjøre å innhente noen kommentar fra landets regjering.
Omstridt valgresultat
Meldingene om at militæret har tatt makten kom få timer etter at landets valgmyndighet opplyste at president Ali Bongo hadde fått 64,27 prosent av stemmene i lørdagens valg og sikret seg en tredje periode ved makten.
Opposisjonsleder Albert Ondo Ossa – som ifølge valgkommisjonen fikk 30,77 prosent av stemmene – har fordømt det han kaller «et bedrageri organisert av Bongo-leiren». Ondo Ossa erklærte seg som vinner før valglokalene stengte. Mandag ba valgkampsjefen hans Bongo om gi fra seg makten uten blodsutgytelse.
Før valglokalene stengte, innførte president Bongo portforbud og stengte internettilgangen for å hindre spredning av falske nyheter, opplyste myndighetene. Valggjennomføringen fikk også kritikk internasjonalt for å være lite åpen og uten tilstedeværelsen av internasjonale observatører.
Det forrige valget i 2016 utløste dødelige opptøyer og anklager om fusk fra opposisjonen.
Fordømmes av omverden
Det påståtte kuppet har allerede møtt fordømmelse av blant andre Kina, landets tidligere kolonimakt Frankrike og Russland.
– Vi fordømmer militærkuppet og minner om forpliktelsene til frie og transparente valg, sier den franske regjeringens talsperson, Olivier Véran.
Gabon var fram til 1960 en fransk koloni, og Frankrike opprettholder fortsatt militær tilstedeværelse i landet, med 370 soldater permanent utplassert. De fleste av dem er stasjonert i Libreville.
En talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet har bedt alle partene garantere for president Bongos sikkerhet.
EUs utenrikssjef Josep Borrell sa medlemslandene vil diskutere det som skjer i Gabon da han onsdag var på vei inn til et uformelt forsvarsministermøtet i spanske Toledo.
Åtte kupp på tre år
Gabon er et lite land vest i Sentral-Afrika som grenser til Ekvatorial-Guinea, Kamerun og Kongo-Brazzaville.
Landet er blant de mer velstående i regionen takket være rike mineral- og oljeressurser. Befolkningen er på cirka 2,4 millioner.
Bongos parti har styrt landet siden det ble selvstendig i 1960. Faren Omar Bongo var president i nesten 42 år fram til sin død i 2009, da sønnen tok over.
Tidligere forsøk på statskupp i 2011 og 2019 har mislyktes. Hvis onsdagens kupp lykkes, vil det være det åttende i Vest- og Sentral-Afrika siden 2020. Det siste, i Niger, var i juli.
Militære offiserer har også tatt makten i Mali, Guinea, Burkina Faso og Tsjad.