New York Times: Hizbollah-lederen var mål for angrepet i Beirut
Hizbollahs leder Hassan Nasrallah var ifølge en rekke kilder mål for det israelske angrepet mot Sør-Beirut, men han skal ikke ha blitt drept.
Ifølge den israelske hærens talsmann Daniel Hagari var det Hizbollahs militære hovedkvarter som var mål for angrepet. Det lå angivelig skjult under bakken i Dahieh sør i Beirut.
Seks boligblokker ble ifølge Libanons nasjonale nyhetsbyrå rasert i angrepet, der det skal ha blitt benyttet amerikanske GBU-28-bomber på rundt 2 tonn.
Videoer i sosiale medier viser voldsomme eksplosjoner og store røykskyer som steg opp mot himmelen.
Ifølge Libanons helsedepartement er det foreløpig funnet to drepte og 76 sårede, men lite er igjen av bygningene som ble bombet, og redningsmannskapene har en svært vanskelig jobb.
Nasrallah var målet
Ifølge The New York Times, som viser til åtte israelske og to amerikanske kilder, alle anonyme, var det Hizbollah-bevegelsens øverste leder Hassan Nasrallah som var det egentlige målet for angrepet.
Det samme meldte israelsk TV og avisa Haaretz, samt journalisten Barak Raviv i nettavisa Axios. Ingen av dem navngir kilder til opplysningen.
Ifølge New York Times og Haaretz ble Nasrallah ikke drept, og det er heller ikke kjent om han befant seg i området.
Det samme melder TV-stasjonen Al Arabiya, og en kilde som står Hizbollah nær, opplyser til Reuters at Nasrallah er i live.
Hizbollah-lederen har ikke vært sett offentlig på mange år, men holder jevnlige taler via video.
Endrer spillereglene
Fredagens angrep ble beskrevet som det kraftigste som har rammet Beirut på mange år og hele 30 kilometer unna kunne innbyggerne merke rystelser.
En rekke bygninger i Beirut fikk skader, blant dem Irans ambassade som ligger rundt 2 kilometer unna stedet for angrepet, ifølge SVTs korrespondent i byen.
– Denne forkastelige forbrytelsen representerer en farlig opptrapping som endrer spillereglene, skriver ambassaden på X.
– De skyldige kan vente seg en passende straff, heter det videre.
Netanyahu-tale
Angrepet mot Sør-Beirut, der de fleste innbyggerne er sjiamuslimer og Hizbollah står sterkt, skjedde få minutter etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde avsluttet sin tale i FNs hovedforsamling.
Der utelukket han våpenhvile og gjorde det klart at Hizbollah skal nedkjempes.
Samtidig med at bombene falt satt Israels forsvarsminister Yoav Gallant i telefonen med USAs forsvarsminister Lloyd Austin.
Pentagon avviser imidlertid at de var orientert om angrepet på forhånd.
– USA var ikke involvert i denne operasjonen og vi var ikke advart på forhånd, sier talspersonen Sabrina Singh.