17:17:18Nyhetsstudio

Norge henter hjem nye milliarder fra EUs forskningsprogrammer

Norge er på topp ti-lista over hvilke land som henter mest penger fra det europeiske rammeprogrammet Horisont Europa. Og den norske andelen øker.

Til nå har norske forskere hentet hjem rundt 1,2 milliarder euro, om lag 12,7 milliarder kroner, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Den norske suksessraten, som måles etter andelen søknader med norsk deltakelse som kommer gjennom nåløyet, er på 23,9 prosent. Dette er godt over snittet på 17,3 prosent.

– Dette er særdeles gode resultater, og en fjær i hatten til hele Forsknings-Norge, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).

Han mener det er avgjørende at norske forskningsmiljøer samarbeider internasjonalt.

Også næringslivet greier å tiltrekke seg midler fra Horisont Europa. 19 prosent av de norske søknadene som har fått tommel opp, kommer herfra.

Gledelig, mener næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

– I Horisont Europa samarbeider norske bedrifter med andre internasjonale aktører, og sammen skaper de fremtidens næringsliv og finner svar på globale utfordringer. I tillegg åpner dette samarbeidet for nye markeder for norske bedrifter, sier hun.

I alt har norske aktører hentet hjem 3,29 prosent av de utlyste midlene, mot 3,23 prosent i desember 2023. Det er godt over regjerings ambisjon på 2,8 prosent.